Grina – zdravlje na prvom mestu

Ideja koja nas vodi je da pomognemo telu da bude zdravije mesto za život, proizvodeći prirodne proizvode, koji su u skladu sa prirodom i jedinstvenim kvalitetom koji se time stvara, proizvode koji su jednostavno blagotvorni i zdravi, time obezbediti ljudima mogućnost da se hrane zdravo i pritom žive potpunije i u duhu svog bića. Mi verujemo u partnerstvo, u izvrsnost, u vrhunski kvalitet, u pouzdanost, priča nam Danijela Ratkov Žebeljan, i dodaje:

“Verujemo da možemo obezbediti da svima sa kojima sarađujemo bude bolje, da se pri tom svi osećamo dobro time što sarađujemo jedni sa drugima. Mi verujemo da ono što proizvodimo i način na koji to radimo doprinosi boljitku ljudi, zbog uticaja koji naši proizvodi imaju na zdravlje i blagodet, a takođe zajednice i prirode zbog načina na koji pristupamo proizvodnji i kako se odnosimo prema prirodi i okruženju u kome živimo i stvaramo.

Od njihovog predstavljanja na restoranskoj sceni 1980-ih u Americi, mikrobilje je konstantno stiče sve veću popularnost i značaj u ishrani.

Ove aromatične mladice, takođe poznate kao mikro bilje ili povrće konfeti(jer ih kuvari najčešće pobacaju po hrani koju služe) ili mladi izdanci, bogate su aromom i doprinose vizuelnom i nutritivnom značaju raznim jelima.

Uprkos svojoj maloj veličini, oni koncentrišu u sebi hranljive sastojke, koji često sadrže znatno viši nivo hranljivih sastojaka od zrelijeg povrća iste vrste. To ih čini dobrim dodatkom bilo kojoj ishrani.

Mikrobilje je mlado povrće visoko oko 5–10 cm. Ima intenzivan aromatičan ukus i koncentrovan sadržaj hranljivih sastojaka i dolaze u raznim bojama i teksturama.

Ne treba ih mešati sa klicama koje nemaju lišće. Klice takođe imaju mnogo kraći ciklus rasta od 2–7 dana, dok se mikrobilje obično se bere 7–21 dan nakon sadnje, tik pre pojave prvih pravih listova biljke.

Mikrobilje je vrlo pogodno za uzgajanje, jer se može gajiti na raznim mestima, uključujući na otvorenom, u plastenicima, pa čak i na vašoj prozorskoj dasci.

Mikrobilje se može gajiti iz različitih vrsta semena. Najpopularnije sorte kod nas proizvode se od semena: brokoli, spelta, pšenica, raž, ječam, kupus, rotkva (japanska, kineska i sango), rukola, salata kres, slačica, alfalfa, cvekla, suncokret, grašak, piskavica.

Mikrobilje se razlikuje po ukusu, koji može varirati od neutralnog do začinjenog, blago kiselog ili čak gorkog, u zavisnosti od sorte. Uopšteno govoreći, njihov ukus se smatra snažnim i koncentrisanim.

Mikrobilje je prepuno hranljivih sastojaka.

Iako se njihov sadržaj hranljivih sastojaka malo razlikuje, većina sorti obično je bogata kalijumom, gvožđem, cinkom, magnezijumom i bakrom. Mikrobilje je takođe odličan izvor korisnih biljnih jedinjenja poput antioksidanata.

Štaviše, njihov sadržaj hranljivih sastojaka je koncentrovan, što znači da često sadrže viši nivo vitamina, minerala i antioksidansa od iste količine zrelog zeleniša.

U stvari, utvrđeno je da upoređujući mikrobilje sa zrelijim zelenišom da nivo hranljivih sastojaka u mikrobilju može biti i do devet puta veći od nivoa pronađenog u zrelom zelenišu.

Istraživanja takođe pokazuju da sadrže širi spektar polifenola i drugih antioksidanata od svojih zrelih rođaka.

Jedna studija merila je koncentracije vitamina i antioksidanata u 25 komercijalno dostupnih mikrobilja. Ovi nivoi su zatim upoređivani sa nivoima zabeleženim u USDA Nacionalnoj bazi podataka o hranljivim sastojcima za zreli biljke.

Iako su nivoi vitamina i antioksidanata varirali, nivoi izmereni u mikrobilju bili su i do 40 puta veći od onih zabeleženih kod zrelih jedinki.Klice su seme koje je niklo i razvilo se u vrlo mlade biljke. Ovaj postupak klijanja obično započinje namakanjem semena nekoliko sati.

Natopljeno seme se zatim izloži pravoj kombinaciji temperature i vlage i ostavi da raste dva do sedam dana. Krajnji proizvod je obično izdanak dimenzija 2–5 cm.

Jestive klice su izvrsni izvori antioksidanata, esencijalnih aminokiselina i pregršt hranljivih vitamina i minerala. Kao takve, klice su označene kao funkcionalna hrana koja ima zdravstvene koristi i smanjuje rizik od mnogih bolesti.

Kažu da klijanje povećava hranljivu vrednost sastojaka i obezbeđuje bolju probavu. Mlade klice imaju 10 do 100 puta glukorafanina koji je enzim koji štiti telo od agenasa koji uzrokuju rak. Dalje , pruža antioksidante i povećava aktivnost hlorofila koji pomaže u detoksikaciji vašeg tela pojačavanjem nivoa kiseonika u telu.

Klijanje povećava nivo minerala i vitamina, uključujući vitamin D u sastojcima. U knjizi, Dijeta i ishrana – holistički pristup, autor Rudolph Ballentine objašnjava da se većina skroba koji proizvode gas može eliminisati klijanjem. Klijanje takođe povećava sadržaj proteina i skraćuje vreme kuvanja mahunarki. Tokom procesa nicanja, deo uskladištenog skroba u mahunarkama koristi se za formiranje sitnih listova i korenovaca i za proizvodnju vitamina C.

To ko su naši saradnici, naši partneri, naši kupci, govori najviše o tome ko smo to mi. I stoga trudimo se iz dana u dan da unapredimo taj odnos, marljivo i pažljivo radeći na svemu onome što je svima u tom odnosu  važno.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca