Odlično prirodno đubrivo

Većina baštovana već priprema zemlju za prolećnu setvu i sadnju, dok su rane vrste povrća kao što su rani luk ili grašak već zasađene početkom marta. Ovog proleća prilikom setve u bašti mogli biste da razmislite o nekim prirodnim sredstvima za đubrenje i zaštitu koje su vam na dohvat ruke. Jedna od potpuno neiskorišćenih a važnih materijala je ljuska od jajeta. Procena je da svaki čovek godišnje pojede oko 200 komada jaja. Nakon što razbijete jaje kako biste napravili kajganu većina ljudi ljuske baca u kantu za đubre. Na ovaj način bacate vrlo važne hranljive materije koje mogu pomoći vašim biljkama u bašti.

Ljuska od jaja je bogata kalcijumom, ali i drugim mineralima kao što su fosfor, kalijum, magnezijum i natrijum i najbolje je prirodno đubrivo. Može da se iskoristi i kao dodatak kalcijuma u stočnu hranu, ali i na brojne druge načine posebno u bašti.

Ljuska od jaja bogata je kalcijumom koji je neophodan u zemljištu za pravilan rast i razvoj povrća. E sad se postavlja pitanje kako čuvati ljuske od jaja, a da se ne usmrde. Jenostavno. Operite ih u vodi i ostavite da se dobro osuše pa će se neprijatan miris pokvarenih jaja nestati. Možete da ih izmrvite i pre nego što započnete sadnju u leju ubacite tanak sloj izmrvljenih ljuski, odozgo dodajte zemlju pa tek onda sadite povrće. Na ovaj način obezbedićete zemljištu ali i biljkama neophodan kalcijum. Na ovaj način snižava se i kiselost zemljišta što većina biljaka ne voli, a tlo će biti više alkalno i pogodnije za rast više vrsta povrća. Niži nivoi pH u zemljištu pomažu biljkama da apsorbuju više hranljivih materija i takođe deluje kao repelent na elemente koji mogu biti toksični za biljke. Pre upotrebe ljuske od jaja trebalo bi da proverite da li povrće koje planirate da zasadite više voli kiselo ili alkalno zemljište kako ne biste postigli kontraefekat ukoliko im više prija kiselije tlo.

Sprečavanje truleži

Ljuske jaja su dobre za sprečavanje truleži koja se najčešće pojavljuje na kraju cveta.Određene biljke, kao što su recimo tikvice, plodove razvijaju direktno iz cveta. To je ujedno i najveća opasnost od pojave truleži već u zametku ploda, a crne mrlje koje se pojavljuju su zapravo posledica nedostatka kalcijuma u zemljištu. Trulež na kraju cveta značajno utiče na biljke i smanjuje njihov ukupan prinos.

Voda od ljuske jajeta

Nije samo ljuska od jaja dobra za baštu, dobra je i voda u kojoj su se kuvala jaja. Ili jednostavno napravite sami ovu vodu za zalivanje. Dovoljno je da u posudu sipate oko četiri litre vode i unutra ubacite čiste ljuske od 10 komada jaja. Ostavite da prenoći, izvadite ljuske i ovom vodom mlečnog izgleda zalivajte povrće. Preporuka je da se koriste oko dve šolje tečnosti jednom nedeljno. Ovo možete primenjivati u bašti za ugoj biljaka na otvorenom, ali i u plastenicima, čak i za sobno cveće. Voda od ljuske jajeta se može čuvati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi za kasniju upotrebu.

Borba protiv štetočina

Ljuske od jaja su odlične i u borbi protiv štetočina posebno kad su u pitanju puževi golaći koji mogu da nanesu ogromnu i nenadohnadivu štetu u bašti. Da biste sprečili ove štetočine da unište vaš trud i povrće krupno izmrvite ljuske od jaja i pospite oko povrća. Oštre ivice ljuske držaće puževe golaće dalje od vaših biljaka.

Brojna istraživanja su pokazala da kalcijum iz ljuske jaja ne samo što pomaže u održavanju Ph zemljišta na optimalnom nivou kako bi podstakao rast i razvoj povrća, već pomaže u jačanju ćelijskih zidova biljaka što podstiče snažan rast. Od ljuske od jajeta neće imati korist samo lisnati delovi biljaka i plodovi, već minerali podstiču rast korena, pomažući njegovom jačanju a jak koren je preduslov za zdravu i jaku biljku koja će dati maksimalnu rodnost i kvalitetan plod, piše sajt Southern living.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

01.11.2023.

Kako racionalno primeniti đubrivo

25.10.2023.

Ministarstvo poljoprivrede: Mere pomoći za poljoprivrednike

24.02.2023.

Šta se dešava sa cenom đubriva, da li pada ili raste

28.12.2022.

Upotreba kokošijeg đubriva u poljoprivredi

02.12.2022.

Zimsko đubrenje vinograda

12.10.2022.

Kredit za setvu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca