Kako se gaji neven

Prepoznatljiv po krupnim, glavičastim cvastima i laticama žive narandžaste boje, neven je ukrasna jednogodišnja biljka koja se može naći u skoro svakoj domaćoj bašti. Stabljika nevena je uspravna, čvrsta i maljava i može dostići visinu do 40cm. Poreklom je iz oblasti Mediterana, a pripada porodici Asteraceae.

Poznat i po nadimku „sunčeva nevesta“, neven, čiji se cvetovi otvaraju i zatvaraju u skladu sa kretanjem sunca, i mogu čak najaviti i kišu, time što ostaju zatvoreni i posle svanuća, iz oblasti Mediterana se tokom XII veka proširio po Srednjoj Evropi. Danas uspeva u svim regionima sveta sa umerenom klimom. Poznat još je od Antičkog doba drevnoj grčkoj, indijskoj i arapskoj civilzaciji po svojim kozmetičkim i lekovitim svojstvima kao i osobini da boji tkanine i hranu. Pod nazivom „šafran siromaha“ korišćen je u kulinarstvu kao začin, za bojenje i postizanje finog ukusa jela.Setva je od marta do aprila (mlade biljke nisu osetljive na kasne mrazeve) ili od avgusta do septembra.

Seme se seje na dubini od tri centimetara, a ako se ostvare svi optimalni uslovi može niknuti za pet dana. Nevenu odgovara  veliku svetlosti, njegovi cvetovi  se okreću prema suncu. Zbog toga mu je potrebno obezbediti dovoljno sunčan položaj.

Uspeva u području sa umereno vlažnom i toplom klimom. Prija mu toplota i može veoma lako podneti sušu. Optimalna temperatura za setvu ove biljke je između 13 i 16 stepeni. Ne treba preterivati sa đubrivom.

Baš svaki deo nevena je lekovit. Cvet treba brati po suvom i sunčanom vremenu, a najbolje je da ga stavljate u pletene korpe i što pre osušite na vetru. Možete ga sušiti i u hladu na promaji kako bi što bolje sačuvao divnu boju i miris.

Postoji nekoliko sorti nevena koje možete prepoznati na sledeći način:

neven sa krupnim i izuzetno narandžastim cvetom (odličan je za pravljenje melema i ulja za lice) i

neven sa sitnijim i žutim cvetom (odličan je za čajeve).

Ako želite da uberete neven i da ga dalje koristite, važno je da ga berete dalje od puteva kako bi bio što “čistiji” i bez primesa teških metala.

Biljka neven se koristi i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu. Za sve vas koji se negujete na prirodan način, verujem da vam je njegova lekovitost barem u nekoj meri poznata.

On zahvaljujući svojim voskovima, oblaže kožu i formira prirodnu zaštitu od spoljašnjih uticaja. Takođe, neven je i blagi antiseptik, a pre svega je poznat po tome da dobro utiče na cirkulaciju krvi, leči rane, pomaže u lečenju kožnih bolesti i čireve.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

23.07.2024.

Zaštita lekovitog bilja

16.07.2024.

Efikasan lek za mnoge tegobe

06.06.2024.

Uzgoj lekovitog bilja na malim površinama

28.03.2024.

Začin, čaj i sredstvo za inhalaciju

22.03.2024.

Neprocenjiv dar prirode

19.03.2024.

Satura čajevi stigli i do Australije

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca