Šta se dešava sa šećernom repom

U najavi je toplo i suvo leto, što ne ide naruku ratarima, jer takvi vremenski uslovi pogoduju razvoju specifičnog oboljenja šećerne repe. Prošle godine u nekim delovima Vojvodine, poprimilo je razmere epidemije.

Da se u određenim godinama nešto čudno dešava sa usevom šećerne repe, prvi put u našoj zemlji primećeno je 70-tih godina prošlog veka.

Naučni radnici novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo uočili su gumozu, koja je značajno smanjila prinos i kvalitet roda. Tada se samo znalo za posledice. Tek 2020. stručnjaci beogradskog Instituta za pesticide otkrili su prouzrokovača. Reč je o specifičnoj vrsti bakterije – fitoplazmi, koju prenose insekti. U ovom slučaju, nije opravdana primena insekticida, pa preventivne mere i te kako mogu da utiču na smanjenje štete.

Kako je gumoza najviše zahvatila Srem i Banat, i u oranicama Kompanije „Matijević agrar“ u Proizvodnom centru „Mihajlovo“ lane su beležili gubitke, ali u znatno manjem procentu, zahvaljujući sistemima za navodnjavanje koji su biljkama obezbedili vodu u kritičnim fazama razvoja.

I dok zbog gumoze neki od dugogodišnjih proizvođača odustaju od šećerne repe, beleži se i nešto veći broj ratara koji prvi put ovog proleća seju tu industrijsku kulturu. Za sada se ne zna da li će gumoza i ovog leta poprimiti epidemijske razmere, ali je dokazano da preventivne mere znatno umanjuju štetu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.07.2024.

Kila kupusa

25.06.2024.

Grinje na malini

06.06.2024.

Zaštita šećerne repe

27.05.2024.

Ovu su preparati za zaštitu lubenice

08.04.2024.

Zaštita od ovog patogena

21.02.2024.

Pegavost lista šećerne repe

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca