Nabavite slobodno patuljasto voće

Većina kupaca sadnica, čak i kupaca sklonih eksperimentisanju, teško se opredeljuje za patuljasto voće. Obično su skeptični i prvo pitanje koje postavljaju je može li ono da izgleda i rađa baš onako kao je prikazano na fotografijama. Stručnjaci uveravaju da su patuljaste sadnice, uz malo pažnje, dobar izbor i da vas neće izneveriti.

Praksa je da se voće sadi u kasnu jesen ili rano proleće kad vegetacija miruje, ali se na to ne mora odnositi. Ako kupujete nekoliko sadnica u kontejnerima, na primer, one su već prilagođene saksijama i ne moraju se odmah presaditi. Ukoliko ih presađujete u drugu posudu možete je skloniti na neko vreme i sačuvati od kasnih prolećnih mrazeva.

Patuljaste jabuke, kruške, breskve… ili stubasto voće sa višim stablima specifičnog oblika možete gajiti i na većim površinama, plantažno. U tom slučaju vreme, način sadnje i izbor sorte planirajte prema preporukama stručnjaka.

Zašto odabrati patuljasto voće?

Nekoliko je prednosti koje patuljaste sorte imaju u odnosu na, sadnice voća.

Najpre je to prostor, koji vas ne ograničava gde možete da ih posadite. One uspevaju u većim kontejnerima ili saksijama na terasi, u urbanim uslovima, ali i u dvorištima na selu gde ulepšavaju trem, ugao bašte, prostor za dečiju igru.

Nega i održavanje patuljastog voća

Održavanje patuljastog voća je jednostavnije, zbog boljeg pristupa granama za rezidbu, lakše zaštite od bolesti i štetočina, okopavanja, đubrenja… Ako ste formirali voćnjak, i berba će biti jednostavnija i uspešnija, bez rasipanja plodova, upotrebe posebne opreme i mehanizacije. Ukoliko su biljke u kontejnerima, dozrevanje se može produžiti u jesen sklanjanjem u zaklon.

Patuljasto voće prvi rod obično donosi znatno pre klasičnih sadnica posađenih u isto vreme. Zavisi od sorte, ali plodove možete svakako očekivati najdalje tokom druge ili treće godine.

Saveti za uzgajanje patuljastog voća

Savete o uzgajanju i nezi dobićete u rasadniku, ali postoji nekoliko pravila koja važe za sve. Patuljaste jabuke, breskve, kajsije… imaju manji korenov sistem, što znači da će biti ugrožene u slučaju suše ili nepogoda sa jakim vetrom.

Zalivanje treba da bude prioritet, u smislu da se ne sme dozvoliti da zemlja oko stabla tokom toplih letnjih meseci postane suva. Malčiranje se, takođe preporučuje, da bi zemljište zadržalo vlagu i što stabilniju temperaturu.

Orezivanje je na godišnjem nivou, da bi se omogućilo očuvanje oblika biljke i zdrav rast. Uklanjanje suvih, polomljenih i bolesnih grana što pre se podrazumeva. Svi poslovi koji se obavljaju kod klasičnih voćnih sorti predviđeni su i kod patuljastih, samo što su znatno lakši i jeftiniji, pošto maksimalna visina stabala obično ne prelazi 1,5 metara.

Životni vek mini sadnica je kraći nego vek standardnih. Računajte na prosečno 15-20 godina pre nego što ćete morati da ih uklonite.

Pretpostavljamo da ih ne kupujete prvenstveno zbog prinosa. Ove jedinstvene voćne vrste, čiji su plodovi zdravi i ukusni su, pre svega, atraktivne i lepe, pa je i nešto viša cena opravdana.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca