Za eutanazirane svinje isplaćeno 3,3 milijarde dinara iz budžeta

Prošle godine za obeštećenje na ime ubijenih svinja, u cilju sprečavanja širenja bolesti Afričke kuge svinja, isplaćeno je 3,3 milijarde dinara.

Ova bolest je, prema podacima Uprave za veterinu, potvrđena u toku 2023. godine na ukupno 2.788 gazdinstava na teritoriji 53 opštine, u 15 upravnih okruga. ”Do 29. decembra prošle godine na području 48 opština u 15 upravnih okruga izvršena je odjava bolesti u 172 naseljenih mesta koja su bila proglašena zaraženim i ugroženim od afričke kuge svinja kod domaćih svinja“, navela je Uprava za veterinu u odgovoru Novoj ekonomiji.

U zaraženim gazdinstvima ukupno je u toku cele godine eutanazirano 78.242 svinje. Trenutna situacija, kako su naveli, ukazuje na smirivanje i stabilizaciju situacije, a od početka ove godine Afrička kuga svinja potvrđena je na teritoriji 12 opština i pet okruga, na 25 gazdinstava kod domaćih svinja. ”Poslednji slučaj AKS kod domaćih svinja je potvrđen 20. marta ove godine na teritoriji Podunavskog okruga, u opštini Smederevo“, navela je Uprava i dodala da je u zaraženim gazdinstvima uginulo i eutanazirano 1.475 svinja od početka godine.

Do 25. marta, rešenja o proglašenju AKS su aktivna u pojedinim opštinama u šest upravnih okruga (Mačvanski, Sremski, Podunavski, Braničevski, Zaječarski okrug i Grad Beograd), dok su 12. marta ukinuta jedina rešenja koja su doneta u 2024. godini zbog pojave AKS u Kolubarskom okrugu.

AKS se prvi put pojavila 2019. godine u Srbiji, a vakcina za ovaj virus, prema navodima Ministarstva poljoprivrede, ne postoji. Krajem godine, prema izveštajima iz sistema tržišnih informacija o poljoprivredi, registrovana bolest uticala je na vrlo slabu ponudu prasadi telesne mase do 15 kilograma tokom septembra. Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima.

Kako je navela Uprava, svinje ne treba hraniti pomijama, treba izbegavati pašno držanje svinja i sprečiti direktan kontakt sa divljim svinjama. Takođe, osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću, a prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje je obavezna nadležnom vetrinaru.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.04.2024.

Cena stoke varira

10.04.2024.

Javni poziv za stočarstvo ističe sutra

02.04.2024.

Čime je najbolje hraniti živinu

02.04.2024.

Nege papaka kod goveda

12.03.2024.

Bolest koja se brzo širi kod ovaca

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca