Za subvencije u poljoprivredi 55 miliona dinara

Poljoprivredni proizvođači sa područja našeg grada i ove godine će moći da računaju na podršku u razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, istakao je Slobodan Kuzmanović član Gradskog veća za poljoprivredu. Prema njegovim rečima za tu namenu u ovoj godini iz budžeta je izdvojeno 55 miliona dinara. što je za sedam miliona dinara više u odnosu na prethodnu godinu. Javni poziv je raspisan i trajaće do utroška planiranih sredstava.

Gradsko veće je usvojilo Program podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja za grad Užice za 2024. godinu i dobilo saglasnost Ministarstva poljoprivrede na isti, nakon čega je od 1. aprila otvoren Javni poziv. Kuzmanović ističe da je interesovanje veliko i da je već stiglo više od 40 prijava.

“U prethodnoj godini imali smo više od 800 korisnika i nadamo se da će ove godine premašiti taj broj. Javni poziv je objavljen na zvaničnoj internet stranici grada i dostavljen kancelarijama svih mesnih zajednica, tako da su naši poljoprivredni proizvođači upoznati kao i prethodnih godina. Ono što bih naglasio je da je potrebno da su naši poljoprivrednici obnovili svoje gazdisntvo o čemu diostavljaju potvrde i da su njihova gazdinstva registrovana na teritoriji našeg grada i da se parcele nalaze na teritoriji grada”, kaže Kuzmanović.

Dodaje, da su subvencijama obuhvaćene sve oblasti poljoprivrede, govedarstvo, ovčarstvo, svinjarstvo.

“Naravno najveće interesovanje vlada za nabavku poljopriredne mehanizacije a kao i svake godine subvencionisaćemo nabavku sistema za navodnjavanje, protivgradnih i mreža za zasenu, opreme za plasteničku proizvodnju, nabavku sistema za mužu, sadnog materijala za voćarstvo. Po prvi put našim subvencijama su obuhvaćene motorne testere i makaze za orezivanje voća, zbog velikog interesovanja poljoprivrednika”.

Maksimalan iznos subvencije je 400 hiljada dinara po svim merama, jer proizvođači mogu konkurisati po više mera. Kada je reč o mehanizaciji maksimalan iznos je 50 procenata bez pdv-a odnosno 150 000 dinara, dok je maksimalan iznos u stočarstvu do 400 hiljada dinara. Maksimalan iznos investiranja u fizičku imovinu je 50 procenata od nabavljene opreme ili stočnih grla i to bez uračunatog  pdv-a.

Zahtevi se podnose u kancelariji broj 28, gde se mogu dobiti i druge informacije vezano za ovogodišnji javni poziv.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.04.2024.

Raspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

25.03.2024.

Javni pozivi za kratkoročno kreditiranje

14.03.2024.

POKRAJINA OBJAVILA KONKURS ZA UNAPREĐENJE STOČARSTVA

31.01.2024.

Javni poziv za davanja po hektaru od 18.000 dinara biće raspisan sutra

23.01.2024.

Jelena Tanasković: Predviđeno da se subvencije svake godine uvećavaju za 10 odsto

21.01.2024.

Planirani podsticaji u poljoprivredi najveće za stočare

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca