Šta bi značila oznaka junetina iz prirode

Nije ista ni svaka domaća junetina. Neki uzgajivači ne poštuju pravila dobre proizvođačke prakse. Zbog toga je za početak odabrano nekoliko farmi koje imaju potencijal da njihovo meso bude obeleženo oznakom ”junetina iz prirode RS”

Nemački diskontni lanac ”Aldi” nedavno je najavio da će u radnjama ponuditi junetinu iz takozvane više poljoprivredne klase tipa tri i četiri, tj. sveže juneće meso nemačke proizvodnje kao i iz domaćeg organskog uzgoja gde se strogo vodi računa o dobrobiti životinja. Prema navodima kompanije, promena u radnjama i prelazak na ovakvu ponudu dešava se šest godina ranije nego što je prvobitno planirano, a razlog je neočekivano dobra prihvaćenost kod potrošača.

Ovaj trgovinski lanac ističe da se oslanja na nemačko poreklo ”gde god je to moguće”, kada je u pitanju organska govedina iz uzgoja tipa četiri, ona brine i o dobrobiti životinja. Kako se navodi, u njihovim vitrinama meso uzgajano po ovim, višim metodama čini 50 odsto u svim kategorijama svežeg programa od svinjetine, govedine, piletine i ćuretine. Udeo rashlađenog mesa i proizvoda tipa kobasica čini samo 20 odsto asortimana.

Junetina u prodavnicama u Srbiji samo je delom iz domaće proizvodnje, a na tržištu ima i uvezene, uglavnom smrznute, iz Argentine, Rusije i okolnih zemalja, kaže za Politiku Čedomir Keco, analitičar i predstavnik Udruženja uzgajivača junadi Agroprofit.

”Mi želimo da bude pretežno naša, ali nije ista ni svaka domaća junetina. Neki uzgajivači ne poštuju pravila dobre proizvođačke prakse. Zbog toga smo, za početak, odabrali nekoliko farmi koje poštuju ove principe i imaju potencijal da njihovo meso bude obeleženo oznakom junetina iz prirode RS”, objašnjava Keco.

Prema njegovim rečima, domaći propisi ne prepoznaju ovakav model odnosa prema potrošačima, više su okrenuti ka regionalnom poreklu roba i izdavanju žigova. Međutim, ističe, suština je da se kupcima ponudi visokomoralna proizvodnja junadi.

Šta bi značila oznaka junetina iz prirode?

Kako je objasnio, ovakvo meso mora da potiče iz kvalitetnog uzgoja po Zakonu o dobrobiti životinja. A to na kraju znači i zdravstveno bezbedno meso sa stanovišta prisustva antibiotika, pesticida, teških metala, stimulatora rasta.

”Zbog toga ćemo ovu oznaku vezivati za moralnu odgovornost proizvođača. Prve farme koja će imati taj znak jesu ”Angus” iz Srpskog Krstura i ”Hereford” iz Ečke. Nadamo se da će maloprodaja u Srbiji krenuti po modelu nemačkog trgovca i više promovisati domaću proizvodnju junećeg mesa po najvišim standardima”, napominje Keco.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.11.2023.

Uskoro Novosadski festival kobasice i čvaraka „Novembar Fest“

01.08.2023.

Vanredna inspekcijska kontrola

26.07.2023.

Kako prepoznati da li je meso od zdrave ili bolesne životinje

11.04.2023.

Pojačana kontrola oprez pri kupovini hrane

28.12.2022.

Apel Uprave za veterinu

21.10.2022.

Milion evra za finansiranje projekta za unapređenje tržišta mesa u Srbiji

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca