Koliko košta proizvodnja jednog kilograma maline

Institut za voćarstvo u Čačku objasnio je kako je izračunata cena maline za 2024. godinu, koja se kreće od 160 do 240 dinara po kilogramu, u zavisnosti od prinosa. Proizvođači smatraju da je minimalna isplativa cena 350 dinara po kilogramu, što je daleko iznad predložene cene Instituta. Posetili smo Institut za voćarstvo kako bi razgovarali sa Darkom Jevremovićem,  o metodologiji i faktorima koji su doveli do ovakvih procena.

“Tržište diktira cenu, a mi smo želeli da vidimo koliko košta proizvodnja jednog kilograma maline. Cena je povezana sa rodom na jedinici površine. Kalkulaciju smo radili po svim agroekonomskim pravilima, gde su uzeti u obzir svi troškovi materijala, radne snage koji se utroši za proizvodnju jednog kilograma maline, uzeli smo u obzir cenu đubriva, pesticide, veziva. Kada su u pitanju troškovi radne snage tu govorimo o radnoj snazi za sve one operacije koje se sprovode u malinjaku  –  od vezivanja, uklanjanje korova, freziranja, tarupiranja, berbe, transporta plodova, đubriva…”, priča za nas direktor Instituta Darko Jevremović.

žDirektor Instituta ističe da cena varira i da nije isto da li se ostvari prinos od 10, 12 ili 15 tona.

“Za prinos od 10 tona proizvođačka cena iznosi 240 dinara. U svakoj literaturi lepo stoji da je 10 tona granična proizvodnja rentabilnosti. Prinosi od 3,5 do pet tona po hektaru su jako niski pa se mora raditi na primeni svih mera. Mora se raditi na povećanju prinosa, da se poboljša agrotehnika. Uslovi su jako bitni i ne mogu se očekivati veliki prinosi u delovima zemlje gde uslovi nisu dobri, a klimatske promene čine svoje tako da u ravnici danas nije moguće gajiti maline”.

Proizvođači traže cenu od 350 dinara po kilogramu.

Konačnu cenu će odrediti tržište, zakoni ponude i potražnje kako u Srbiji tako i u svetu”, konstatuje naš sagovornik.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.03.2024.

Jelena Tanasković: Ministarstvo poljoprivrede je ove godine na vreme počelo da se bavi malinama

01.03.2024.

Malinari traže otkupnu cenu

02.12.2023.

Prof.dr Zoran Rajić: Najvažnije je da održimo proizvodnju maline

08.11.2023.

NEGA MALINJAKA U JESENJEM PERIODU

20.10.2023.

Prilika da se srpski proizvodi plasiraju na mađarsko tržište

02.10.2023.

Gajenje maline u zaštićenom prostoru

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca