Najdomaćin: Prilika za dobru zaradu

Prilika za dobru zaradu ako se odlučite za uzgajanje biljaka jeste ren – tvrde oni koji su se usudili da pokrenu proizvodnju i prodaju. Jedan od njih je i Marko Starčević, iz Lazarevca.

– Išao sam po pijacama i prodavnicama da vidim šta se najviše koristi u ishrani, a da ga ima malo, posebno u domaćoj formi. Nakon što sam pričao i sa nekim poljoprivrednicima, video sam da je ren najbolji izbor. Prvo sam zasadio 10 ari, pa nakon toga 35 ari i imao sam prinos od oko 2.000 kilograma. Nabavio jsam  sertifikovane sadnice rena, 2018. godine, i posadio na 1 hektar i 10 ari”.

Sada Marko ima proizvodnju od pet do šest tona na godišnjem nivou.

“Od same biljke, koja inače izgledom podseća na običan korov, može da se zaradi za pristojan život, ali zapravo prava prilika za zaradu jeste u gotovim proizvodima od rena.

 

“Ren se sadi od početka marta do sredine aprila, a u oktobru se ren vadi. Važna je prihrana i navodnjavanje, kako biste imali dobar prinos. Za okopavanje treba zaista puno radne snage.

Mesec dana nakon sadnje skidaju se zaperci, bukvalno se svaki koren otkopa, skine zaperak, vraća se u zemlju, sve se to radi ručno. Na stranom tržištu traže samo prvu klasu, dužine 25 centimetara, dva centimetra debljine, pravilnog oblika. Važna je prihrana i navodnjavanje, kako biste imali dobar prinos. Za okopavanje treba zaista puno radne snage. Za štetočine se mogu koristiti samo dozvoljeni proizvodi, a u to vreme, ren treba paziti – priča nam Marko.

Ren Starčevici pakuju u teglice od 200 g, 500g, i kilogram. Ren prodaju na veliko, a i po prodavnicama i marketima.

Ren (hren) (Armoracia rusticana) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Dostiže visinu od 40-120 cm. Ima snažan mesnat, beličast, razgranat koren prečnika 1,2 – 5cm i dužine više od 100cm. Listovi su veoma veliki, dugački 30-60cm, duguljasti, po obodu nazubljeni. Cvetovi su sakupljeni u dugačke cvasti.

Ren se široko koristi u narodnoj medicini za lečenje zglobova. Aktivne supstance rena prodiru kroz kožu u krvotok, ublažavajući upalu i otok. Alil izotiocijanat ima antiinflamatorno, izraženo lokalno nadražujuće i zagrevajuće dejstvo, izaziva hiperemiju kože. Zbog toga se različite zastojne pojave u zglobu brže eliminišu, ublažavaju se upala i bol, poboljšava se mikrocirkulacija krvi.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.04.2024.

Aleksandar Ivković: Potreban nam je Institut za pčele

18.04.2024.

Vina sa dušom iz vinarije „Srž“

14.04.2024.

Jelena Tanasković: Sve je više vikend farmera

11.04.2024.

Najdomaćin 2024″ u Lazarevacu 14. aprila

10.04.2024.

Kako sprečiti poleganje rasada

02.04.2024.

„Najdomaćin 2024“ u Lazarevcu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca