NALED – otvoreni pozivi podrške za razvoj inovacija u poljoprivredi

NALED će u naredne dve godine predstavljati Srbiju u regionalnoj mreži Food habova koju je pokrenuo Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), sa ciljem da se ubrzaju inovacije i u proizvodnji hrane i smanje emisije ugljen-dioksida, potrošačima pruže zdravije i pristupačnije opcije u ishrani i unapredi bezbednost hrane.

Tako će NALED, zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, raditi na umrežavanju nauke i privrede i okupljanju istraživača, preduzetnika i akademske zajednice u zemlji, koji imaju želju da realizuju svoje ideje i inovacije u domenu poljoprivrede, a posebna podrška biće usmerena na razvoj ženskog preduzetništva i start-up scene.

Kako bi se ojačali oni delovi Evrope koji su slabije razvijenih kapaciteta u pogledu inovacija u prehrambenom sektoru, EIT je osmislio paket projekata i programa usmerenih na obrazovanje, razvoj biznisa i razmenu dobrih praksi među članicama mreže, koje pored naše zemlje čine i Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija,

– Drago nam je što nas je EIT, kao najveća i najdinamičnija svetska zajednica za inovacije u hrani prepoznao kao zemlju sa velikim potencijalom i pružio priliku da unapredimo znanja i mogućnosti koje imamo. Poljoprivreda je najvažnija izvozna grana, a kako bismo bili i ostali konkurentni na tržištu moramo da uhvatimo korak sa trendovima i modernizujemo tradicionalan način proizvodnje. Zato pozivamo sve inovatore, istraživače i preduzetnike da se prijave za programe podrške koji su otvoreni, a tokom celog procesa mogu da računaju na našu pomoć – kaže menadžer za regulatornu reformu u NALED-u Todo Terzić.

Prema njegovim rečima, uloga NALED-a je da pomogne svim ciljnim grupama da se umreže sa vodećim evropskim poljoprivrednim preduzećima, univerzitetima i istraživačkim centrima, prošire svoja znanja putem onlajn kurseva i obrazovnih programa i uz stručno mentorstvo i lako dostupna finansijska sredsta, steknu mogućnost da razviju svoje ideje „od koncepta do tržišta“ i lansiraju inovativne proizvode.

Svi koji budu želeli moći će da iskoriste prednosti stručnog mentorstva, prilagođenih preduzetničkih programa i lako dostupnih finansijskih sredstava koji će im omogućiti da pokrenu, ubrzaju i unaprede svoje poslovanje, a do kraja aprila otvorena su četiri poziva.

EIT Jumpstarter namenjen je timovima sa inovativnim poslovnim idejama koji žele da pokrenu svoju kompaniju. Uz podršku stručnjaka, program pomaže u kreiranju održivog inovativnog proizvoda ili usluge, i ako se pokaže da ideja ima potencijal, podstiče registraciju kompanije. Na ovaj način, timovi će moći da upoznaju potencijalne partnere, investitore i kompanije koje mogu biti njihov prvi kupac ili testirati proizvod.

Sales Booster pomaže inovativnim startapovima da istraže i uđu na nova poljoprivredna i prehrambena tržišta širom Evrope, dok Team Up program spaja talentovane tehnološke inovatore sa odgovarajućim poslovnim partnerima kako bi ubrzali komercijalizaciju inovacija.

Pored toga, dostupan je i program Test Farms za startape i pojedince koji imaju revolucionarne agro-tehnološke proizvode i usluge . U okviru programa, rešenja će biti testirana na farmama, sa usevima ili stokom radi provere i njihove validacije. Misija projekta je da prevaziđe jaz između inovativne tehnologije i praktične primene u poljoprivredi, obezbeđujući poljoprivrednicima pristup održivim i efikasnim inovacijama.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.10.2023.

U pripremi zakon o službenim kontrolama

02.06.2023.

Zlatni motivi Homolja – Počela Prva kolonija pletilja u Kučevu

16.05.2023.

Poljoprivreda, turizam i ekologija su razvojni prioriteti gradova i opština

20.04.2023.

AgroLife i meteo stanice pružile 620.500 preporuka za kvalitetnije radove na njivama

05.04.2023.

Do 7. aprila prijave za podršku pri apliciranju na StarTech konkurs

15.12.2022.

Reciklažna zvona povećala sakupljanje staklene ambalaže za 90%

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca