Reprodukcija ovaca

Ovce su sezonski poliestrične životinje. Polno su aktivne u sezoni sa značajno kraćim dnevnim fotoperiodom.

Izvan sezone parenja (sezonski anestrus) , nema ovulacije i manifestacije spoljašnjih znakova ispoljavanja estrusa.Sezona parenja je duža kod plemenitih rasa, a kraća kod primitivnih rasa.

Estrusni ciklus ovce traje od 16-19 dana (prosečno 17 dana ).Estrus traje 30 sati , a ovulacija se događa pred kraj estrusa. Ovulaciona vrednost se kreće od 1 do 4 jajne ćelije,zavisno od rase,starosti ,godišnje sezone,načina ishrane,tretmana hormonima itd.

Indeks jagnjenja se kreće od 1,0 do 2,5 .Gravidnost (sjagnjenost ) prosečno traje oko 147 dana. Prirodno se jagnje jednom godišnje.Laktacija traje prirodno,3 do 4 meseca.

Ovnovi proizvode fertilnu spermu tokom cele godine, ali su vrednosti svih fertilizacionih parametara ejakulata znatno niži izvan sezone parenja posle 21. juna (na severnoj zemljinoj polulopti) svetlosni deo dana (tzv.fotoperiod) se postepeno smanjuje,sve do 21.decembra,od kada počinje ponovo da se produžava do 21.juna.

U mozgu ovce postoji tzv.pinealna žlezda, koja izlučuje jednu supstancu (hormnon), koja se naziva melatonin.Ovaj hormon se izlučuje samo u toku tamnog dela dana (noću) i stimuliše izlučivanje hormona iz hipofize, koja se takođe nalazi u mozgu.

Ovce su polno aktivne od polovine avgusta do prve polovine januara. Najkraći dan u godini (21.decembar) je polovina sezone parenja,dok je najintenzivnija polna aktivnost ovaca odvija tokom oktobra i novembra, kada je i fertilitet najveći (postiže se i najveći procenat sjagnjenosti i najveći broj jagnjadi u leglu ).

Kod slobodnog načina parenja, kada ovce u stadu spontano manifestuju polni žar potrebno je 3 ovna na 100 ovaca.

Prirodnim parenjem smatra se da jedan odrastao ovan može da oplodi 4 ovce.To se ne radi uzastopno svaki dan jer dolazi do iscrpljenosti ovna i jedan deo ovaca ostaje neoplođen. Preporuka je da jedan odrstao ovan oplodi dve ovce dnevno i to jednu ujutro a drugu predveče s tim da između dva skoka prođe najmanje osam sati. Mladi ovan treba dnevno da oplodi maksimalno jednu ovcu.Koliko će jedan ovan godišnje pariti ovaca zavisi od načina organizacije parenja i iskorišćavanja ovaca,njihove ishrane kondicije i starosti ovnova.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.06.2019.

Koliko je značajna reprodukcija u stočarstvu

25.10.2017.

Kako treba da izgleda objekat za ovce?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca