Ova bolest kod jaganjaca može da dovede do smrti

Klostridija je sprogena bakterija sa sposobnošću produkcije toksina od koje oboljevaju ljudi i domaće životinje. Posebno su ugrožene ovce gde zaraza ovom bakterijom kod jaganjaca može da dovede do smrti.

Klostridije (lat. Clostridium) su rod bakterija koje su široko rasprostranjene u prirodi i mogu biti prisutne u tlu, crevima životinja i ljudi. Pojedine vrste klostridija su korisne, dok neke mogu biti vrlo opasne po zdravlje. Kada su u pitanju ovce nekoliko vrsta klostridija može biti štetno. Njihova populacija se naglo povećava kada hranljive materije postanu dostupne u većoj količini u debelom crevu. To se dešava kada se jagnjad najedu hrane u količini koju ne mogu sasvim da svare, pa veća količina hrane zadržava u debelom crevu. Zbog toga su bolestima koje izazvija klostridija najčešće pogođena najnapredniji jaganjci. Kako upozoravaju veterinari zaraza ovom bakterijom se posebno javlja u periodu kad jaganjci menjaju zube (od 12 do 18 meseci) pa u vilici ostaju ranice od ispalih mlečnih zuba, potom jagnje pase travu iz iz zemljišta pokupi bakteriju koja kroz ranice u ustima lako dospeva u organizam životinje.

Postoje čak 4 vrsta ove bakterije koje izazviju 4 različitih vrsta bolesti:

Tip A izaziva gasnu gangrenu kod jagnjadi starosti od dva do šest meseci

Tip B izaziva dizenteriju jagnjadi u periodu odmah nakon rođenja

Tip C izaziva hemoragični enteritis odnosno upala creva koja dovodi do teških oblika proliva

Tip D izaziva bolest bubrega kod jagnjaca starijih od tri nedelje.

Jedna od najrasprostranjenijih vrste ove bakterije kod ovaca je Klostridia  perfringen koja može izazvati različite bolesti uključujući gangrenozni enteritis,  ozbiljno oboljenje gastrointestinalnog trakta životinje.

Ova vrsta klostridije najčešće proizvodi toksine koji oštećuju crevnu sluznicu, što dovodi do teških proliva, gubitka apetita i dehidracije. Gangrenozni enteritis koji može biti fatalan po životinju ukoliko se ne dijagnostikuje i ne leči na vreme.

Simptomi ove bolesti su:

Jak proliv – ovce mogu imati tečan, često krvav proliv.

Gubitak apetita – životinja gubi interesovanje za hranu.

Dehidracija – intenzivan proliv može dovesti do brze dehidracije.

Abdominalna bol – ovce mogu pokazivati znakove nelagodnosti ili bola u stomaku.

Opšta slabost – životinja postaje letargična i slaba.

Pravovremeno postavljanje dijagnoze od strane veterinara i terapija su  ključni za lečenje ovog oboljenja. Terapija najčešće uključuje antibiotike kako bi se suzbila bakterijska infekcija. Važno je životinji obezbediti vodu (u težim slučajevima koristi se infuzija) kako bi se sprečila dehidracija. Lečenje može da uključuje i korišćenje analgetika protiv bolova koje životinja ima.

Druga opasna vrsta klostridije bakterija je Klostridia tetani, koja izaziva tetanus. U pitanju je vrlo opasno neurološko oboljenje koje karakterišu grčevi i krutost mišića. Simptomi tetanusa kod ovaca su:

Mišićni grčevi – ovce imaju grčeve u mišićima, posebno oko vilice i vrata.

Rigidnost (krutost) mišića – mišići ovaca mogu postati vrlo kruti i tvrdi.

Poteškoće u kretanju – zbog problema sa mišićima životinja se teško kreće.

Promene u ponašanju – ovce mogu delovati nemirno ili izgubljeno zbog bolova i nelagodnosti.

Povećana osetljivost – obolela životinja može postati osetljiva na dodir ili bilo koju drugu vrstu stimulacije.

Dijagnozu postavlja veterinar koji propisuje i lečenje obolele životinje. Najčešće se koriste antibiotici kako bi se suzbila bakterijska infekcija. Uz antibiotike veterinar može da prepiše i analgetike za smanjenje bolova i antispazmodike za opuštanje mišića.

Osim terapije neophodno je oboleleim ovcama obezbediti dovoljno čiste vode kako bi se sprečila dehidratacija i adekvatna ishrana kako bi se brže i lakše izborila sa bolešću. Ukoliko je tetanus izazvan povredom, pa je preko rane bakterija ušla u organizam životinje neophodno je adekvatno očistiti i negovati ranu dok ne zaraste.

Pored ove dve najčešće vrste klostridije ovace se mogu zaraziti sa još tri opasne bakterije ove vrste. To su:

Clostridium novyi – ova bakterija može izazvati bolest jetre kod ovaca

Clostridium chauvoei- izaziva crnu bolest kod ovaca, što je akutna i često fatalna bolest mišića

Clostridium septicum – Uzročnik je različitih infekcija, uključujući infekcije rana i sepse kod ovaca.

Kao i kod većine drugih bolesti domaćih životinja prevencija je ključna za zdravlje ovaca i kad su u pitanju bakterije iz reda klostridije. Vakcinacija jaganjaca može biti efikasan način prevencije, kao i redovni veterinarski pregledi kako bi se eventualna bolest uočila na vreme. Takođe, izuzetno je važno održavanje higijene i redovna ishrana kvalitetnom hranom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

04.03.2022.

Ishrana zalučene jagnjadi

17.01.2022.

Kako hraniti jagnjad

14.01.2022.

Mišićna distrofija jagnjadi

04.01.2021.

Nega jagnjadi

05.12.2020.

Koja je prva hrana po rođenju jagnjadi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca