Novi ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović održao sastanak sa malinarima udruženja „Vilamet“ iz Arilja

Novi ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović održao je sastanak sa malinarima udruženja „Vilamet“ iz Arilja. Bilo je reči o otkupu, plasmanu, i najbitnijem što muči malinare – ceni „crvenog zlata“.

Mileta Pilčević, predsednik udruženja „Vilamet” istakao je da je sastanak završen obećanjem ministra Martinovića da će se izaći u susret zahtevima proizvođača maline, te da će okupiti proizvođače, otkupljivače, prerađivače i izvoznike ovog voća na zajednički sastanak na kome će se dogovarati o samoj ceni.

„Nadamo se da će Ministarstvo sada uspeti da nam organizuje sastanak sa otkupljivačima i prerađivačima na kome ćemo videti neku cenu za 2024. godinu, kako mi proizvođači ne bismo išli u minus, što je bio slučaj prošle godine. Osim razgovora o ovogodišnjoj ceni, bilo je razgovora o subvencijama, o problemima u malinarstvu sa kojima se susrećemo. Nadamo se da će naši zahtevi biti ispunjeni i nadamo se brzom rešenju. Obećano nam je da ćemo do iduće sedmice imati i konkretna rešenja”, rekao je Pilčević.

On je dodao da se razmišljalo i o blokadi petlje na magistralnom putu u Požegi, kao i o protestnoj vožnji, međutim, od toga se odustalo usled brze reakcije novog ministra.

„Mi smo to morali da otkažemo jer je ipak ministar došao u Arilje, da sasluša naše zahteve i naše probleme, te se nadamo da će se naći rešenje naših problema i da nećemo više biti prepušteni sami sebi i ulici, da idemo da blokiramo i tako ometamo druge učesnike u saobraćaju. Mi se još nadamo razumevanju otkupljivača i izvoznika i dogovoru sa njima, da će shvatiti da smo mi partneri u ovoj proizvodnji i da zavisimo jedni od drugih”, kazao je Pilčević.

Ilustracija: maline, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: maline, foto: Svetlana Kovačević

Prema njegovim rečima, proizvođači maline se bore za početnu cenu od 350 dinara za kilogram koja bi im omogućila nastavak proizvodnje, ali i normalan život od svog rada.

„Pregovaramo o akontnoj ceni od 350 dinara za kilogram maline, da pokrije troškove proizvodnje i da mi imamo neku minimalnu zaradu sa kojom možemo da preživimo i da ova proizvodnja opstane. Ako dođemo u situaciju od prošle godine, da beremo malinu za 200 ili 200 i neki dinar, a Institut za voćarstvo u Čačku je doneo proizvođačku cenu od 240 dinara, mi onda ne treba da se bavimo ovim i treba da se gasi ova proizvodnja ukoliko nije nikome potrebna. A iz razgovora sa ministrom smo videli da je državi itekako potrebna ova proizvodnja, da država ima sluha i hoće da pomogne koliko je u njenoj mogućnosti. Ali moramo da vidimo i sa našim otkupljivačima da li oni imaju sluha i da li shvataju da smo mi u istom košu i da svi zavisimo od te proizvodnje”, zaključio je Pilčević.

 

Ministar Martinovć ističe da je tekuća godina dodatno otežana proizvođačima malina snegom koji je ariljski kraj pogodio u aprilu, usled čega će, kako je rekao, ovogodišnji rod sigurno biti znatno manji.

„Ono što je svake godine aktuelno kada je reč o malini, to je otkupna cena odnosno poslovni odnos između proizvođača u primarnoj proizvodnji i otkupljivača, odnosno hladnjačara. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će se zaista potruditi da uspostavi jednu liniju dijaloga između ministarstva, malinara i otkupljivača i potrudićemo se da u sve to uključimo i Privrednu komoru Srbije kao bismo pronašli najbolje moguće rešenje, tako da niko ne bude oštećen”, kazao je ministar Martinović.

Martinović je kao veoma važne i za rešenje problema sa kojim se suočavaju proizvođači maline istakao ugovore, pre par dana potpisane sa Narodnom Republikom Kinom kojima se, kako je rekao, otvara tržište te zemlje za sve vrste poljoprivrednih proizvoda.

„To je važno i za primarne proizvođače, ali i za one koji izvoze srpsku malinu. Nama je potrebno da imamo što više kvalitetne maline zato što je kinesko tržište ogromno i sigurno je da su potrebe tog tržišta daleko veće nego što mi možemo na njega da plasiramo. Ali to je jedna velika mogućnost zato što imate sigurno tržište, dobru cenu, naša roba je oslobođena  od bilo kakvih carina, dažbina, taksi. Tako da srpski poljoprivredni proizvođači,  pa i proizvođači malina, praktično imaju najpovlašćeniji položaj u odnosu na sve ostale proizvođače u Evropi s obzirom na to da su predsednik i Vlada Republike Srbije sa Kinom dogovorili najviši oblik strateškog partnerstva, a to je zajednička budućnost”, rekao je Martinović.

On je još izrazio nadu da će se u razgovorima koji predstoje pronaći dugogodišnje rešenje koje će zadovoljiti interese svih zainteresovanih strana, te da neće postojati potreba da se svake godine pred berbu malina iznova rešavaju problemi vezani za cenu.

Predsednik opštine Arilje, Predrag Maslar izrazio je zahvalnost ministru Martinoviću koji se svega par dana od postavljanja na funkciju odazvao pozivu opštine Arilje i suočio se sa, kako je rekao, višedecenijskim problemom koji muči proizvođače crvenog zlata, te istakao da je sastanak bio jako konstruktivan.

„Proizvođači su tražili hitan sastanak sa otkupljivačima da bi se uspostavila neka minimalna cena. Takođe, tražili su regionalizaciju poljoprivrede u smislu subvencija, da se dozvoli više subvencionisanog goriva po hektaru maline i tako dalje. Međutim, ono što je jako važno jeste da se ministar odazvao, odmah došao i pokazao spremnost da se uvek odazove na poziv građana i da mu je jako važna njegova funkcija”, rekao je Maslar i dodao da smatra da su proizvođači maline sa današnjeg sastanka otišli zadovoljni jer je ministar pokazao spremnost da se nađe rešenje i time ulio nadu malinarima u trajno rešenje njihovih problema.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.05.2024.

Aleksandar Martinović: Evropska unija najznačajniji spoljno–trgovinski partner Republike Srbije

15.05.2024.

Aleksandar Martinović: Uređenjem korita reke Despotovice sprečićemo izlivanje ove reke

07.05.2024.

Aleksandar Martinović preuzeo dužnost ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od Jelene Tanasković

25.04.2024.

Dušanka Golubović: Ministarstvo poljoprivrede pokrovitelj izložbe stoke na Novosadskom sajmu

15.04.2024.

Raspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

02.04.2024.

„Najdomaćin 2024“ u Lazarevcu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca