Seminar: Izazov ili šansa za soju iz našeg regiona

U Novom Sadu će 21. maja biti organizovan seminar „Uredba EU o Deforestraciji – EUDR: izazov ili šansa za soju iz našeg regiona“ kako bi se proizvođači, prerađivači i trgovci ove uljarice u Srbiji upoznali sa time koje zahteve moraju da ispune kako bi je izvozili na tržište Evroropske unije.

Seminar će biti održan u Master kongresnom centru Novosadskog sajma i okupiće zainteresovane iz Holandije i zemalja Zapadnog Balkana sa ciljem podizanja svesti i povećanja spremnosti za predstojeće regulatorne promene.

Skup organizuju Ambasada Holandije i Dunav Soja.

Kako su saopštili organizatori, Uredba EU o deforestaciji (EUDR) je usvojena 2023. i u punu primenu kreće krajem ove godine.

Cilj te uredbe je da osigura rastuću tražnju evropskog tržišta za poljoprivrednim proizvodima kao što su palmino ulje, guma, kakao, kafa, proizvodi od drveta, goveda i soje, a da pritom njihova proizvodnja nije dovevela do gubitka površina pod šumama.

Naglašava se i da će svi proizvođači, prerađivači i trgovci soje u Srbiji i u drugim zemljama zapadnog Balkana, morati da preduzmu mere kako bi i dalje imali pristup tržištu EU.

U saopštenju se navodi da zemlje Zapadnog Balkana, odnosno Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Rumunija plasiraju na tržište EU više od 70 odsto domaće proizvodnje soje u obliku raznih proizvoda od soje u ukupnoj vrednosti od preko 500 miliona evra.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.05.2024.

Aleksandar Martinović: Evropska unija najznačajniji spoljno–trgovinski partner Republike Srbije

17.05.2024.

Sutra počinje najvažniji agro-biznis događaj

14.05.2024.

Italijanske visoko inovativne tehnologije

25.04.2024.

Dušanka Golubović: Ministarstvo poljoprivrede pokrovitelj izložbe stoke na Novosadskom sajmu

23.04.2024.

Uskoro najveća smotra agrara

09.04.2024.

Izložba poljoprivredne mehanizacije tradicionalno privlači najveći broj posetilaca Međunarodnog poljoprivrednog sajma

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca