Aleksandar Martinović: Evropska unija najznačajniji spoljno–trgovinski partner Republike Srbije

Ministar poljoprivrede, šumarstva i  vodoprivrede dr Aleksandar Martinović je u okviru posete Novosadskom sajmu poljoprivrede,  učestvovao na panel diskusiji „Prednosti primene standarda EU u Srbiji“.

Ministar Martinović je tom prilikom istakao važnost primene najsavremenijih tehnoloških rešenja, inovacija i digitalizacije u poljoprivredi kao izuzetno važnu pomoć vrednim srpskim domaćinima i dodao da je  Evropska unija najznačajniji spoljno–trgovinski partner Republike Srbije u oblasti poljoprivrede kao i da se 47 posto svih poljoprivrednih proizvoda koji se proizvedu u Srbiji plasira na EU tržište. Ministar je podvukao važnost sredstava mera IPARD programa koje su namenjene kao pomoć srpskim poljoprivrednicima i podsetio na program IPARD 2 koja je već implementirana.

„Ono što predstavlja veliki izazov za Republiku Srbijuali i veliku šansu za poljoprivrednu proizvodnju, je potpisivanje finansijskog sporazuma između Republike Srbije i EU vezano za mere IPARD 3 programa. To pokazuje da je EU jedan od najznačajnijih finansijskih partnera“ podvukao je Martinović.

Ministar je dodao da našim poljoprivrednicima predstoji dalja edukacija za apliciranje EU projektima ali i ulaganje u prerađivački sektor kako bi proizvodi iz Srbije bili konkurentniji na evropskom ali i svetskom tržištu.

Ministar Martinović je na kraju svog izlaganja jasno poručio u ime svog tima da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biti na raspolaganju za svaku vrstu razgovora kada su u pitanj unaši poljoprivredni proizvođači, a da konstruktivan dijalog i međusobno razumevanje dovode do ispunjenja zahteva.

Panel diskusiji su Novosadskom sajmu prisustvovali Januš Vojčehovski, EU komesar za poljoprivredu i prof dr Vladimir Crnojević, direktor instituta BioSens.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.06.2024.

Postignut načelni dogovor u četiri tačke sa malinarima i hladnjačarima

09.06.2024.

Koja je cena maline

09.06.2024.

Ministarstva poljoprivrede Srbije i Republike Srpske potpisala memorandum o saradnji

03.06.2024.

Sеdam konkursa za dodеlu podsticajnih srеdstava u oblasti poljoprivrеdе

02.06.2024.

Ovo je početna cena otkupa maline

30.05.2024.

Martinović u poseti Veterinarskom institutu u Nišu: Brigom o zdravlju životinja do povećanja stočnog fonda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca