Aleksandar Martinović sa delegacijama Republika Malavi i Gabon

Martinović na Novosadskom sajmu poljoprivrede ugostio delegacije Republika Malavi i Gabon, koje su potencijalno tržište za srpske proizvode

“Novosadski sajam poljoprivrede je za našu zemlju jedna od najznačajnijih privrednih manifestacija. Ovaj tradicionalni sajam oslikava srpsku poljoprivredu. Ponosni smo zbog mogućnosti da naši građani i proizvođači predstave svoje proizvode i svoj rad posetiocima iz regiona, Evrope, pa i sveta.

Sama činjenica da 47 odsto celokupne srpske poljoprivredne proizvodnje završi na veoma zahtevnom evropskom tržištu, koje broji oko 500 miliona stanovnika, govori u prilog tome da naši privrednici imaju kapaciteta i da njihovi proizvodi prolaze veoma visoke i stroge kriterijume koji se odnose na bezbednost i kvalitet hrane”, istakao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović na 91. međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, nakon što je sa delegacijom Republike Malavi, obišao halu “Master”, halu 1A, kao i halu organske proizvodnje.

Martinović je danas na štandu ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ugostio i delegaciju iz Gabonske Republike, u čijem je prisustvu održao sastanak sa predstavnicima BioSens Instituta gde su delegaciji predstavljene sve mogućnosti korišćenja informacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede. Potom su obišli štandove Instituta za kukuruz “Zemun Polje” i proizvođača poljoprivredne mehanizacije “Majevica”, sa kojima je bilo reči o uspostavljanju saradnje i kupovine proizvoda i mehanizacije.

FOTO TANJUG/ GORDANA JOVIÆ ATLAGIÆ

Osvrnuvši se na prethodno održane sastanke i pregovore sa delegacijama Republika Malavi i Gabon, ministar je naglasio da njihove zemlje imaju potrebe za poljoprivrednom mehanizacijom, za različitim vrstama poljoprivrednih proizvoda, našom semenskom robom, te ribom, a zainteresovani su i za sticanje znanja od naših poljoprivrednih fakulteta i renomiranih instituta. Dodao je da su dve afričke zemlje potencijalno tržište za srpske proizvode.

Govoreći o sve više traženoj organskoj hrani, Martinović je najavio da će ministarstvo na čijem je čelu, kao i celokupna Vlada Srbije uložiti dodatni trud i napor, kako bi se više pomoglo našim proizvođačima organskih proizvoda.

Ministar je u ime Vlade Republike Srbije izrazio zahvalnost predstavnicima Republike Malavi i Gabonske Republike što će na Generalnoj skupštini UN u četvrtak, 23. maja, glasati protiv Rezolucije o tzv. genocidu u Srebrnici. Naglasio je da su predsednik Republike Aleksandar Vučić i Vlada Srbije čvrsto opredeljeni za mir, stabilnost i razvoj svih država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, ali su, takođe, opredeljeni da brane čast i dostojanstvo srpskog naroda. Dodao je da će u narednom periodu biti potpisan Memorandum o strateškoj saradnji u oblasti poljoprivrede sa Gabonskom Republikom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Zaključen Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

08.07.2024.

Aleksandar Martinović: Izvesno povećanje otkupne cene maline

02.07.2024.

Ministar Martinović: Neophodna što bolja edukacija potencijalnih korisnika IPARD programa

01.07.2024.

Aleksandar Martinović: Dodatno finansiranje planirano je Zakonom o budžetu za 2024.

25.06.2024.

Održan sastanak ministra Martinovića i predstavnika poljoprivrednih udruženja

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca