Dronovi donose značajnu ekonomsku korist

Na konferenciji „Inovacije u poljoprivredi“, koju je organizovalo Udruženje novinara za poljoprivredu Agropress, jedan od najzapaženijih govornika bio je Momir Alvirović. Njegovo predavanje osvetlilo je revolucionarnu ulogu dronova u savremenoj poljoprivredi, ističući kako ove visoko-tehnološke naprave transformišu način na koji farmeri upravljaju svojim usevima. Alvirović je naglasio da dronovi, opremljeni multispektralnim i hiperspektralnim kamerama, omogućavaju detaljno skeniranje poljoprivrednih površina, čime se poboljšava preciznost i efikasnost u detekciji i tretmanu problema na polju. Ova konferencija održana je tokom 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u  Novom Sadu.

U poslednjoj deceniji, upotreba dronova u poljoprivredi postala je neizostavan deo modernih praksi upravljanja usevima. Od daljinskog snimanja useva do složenih aplikacija tretmana, dronovi su transformisali način na koji farmeri upravljaju svojim poljima. Integracija veštačke inteligencije omogućava ubrzavanje i povezivanje celokupnog sistema, čime se olakšava primena najboljih praksi i znanja.

Jedna od osnovnih funkcija dronova je daljinska detekcija i snimanje useva iz vazduha. Dronovi sa multispektralnim, hiperspektralnim i laserskim kamerama omogućavaju detaljno skeniranje i klasifikaciju poljoprivrednog prostora. Ove tehnologije pomažu agronomima i poljoprivrednicima da na vreme uoče promene i anomalije, omogućavajući im da precizno prate stanje svojih useva i pravovremeno reaguju na promene.

Primena veštačke inteligencije dodatno unapređuje mogućnosti dronova. Dronovi sada mogu u realnom vremenu detektovati vegetacijske indekse i identifikovati slaba mesta u polju. Ove mape omogućavaju precizno zoniranje i klasifikaciju različitih delova polja, što je ključno za optimizaciju tretmana.

Dronovi nisu samo alat za detekciju problema, već i za njihovo rešavanje. Primena pesticida i drugih tretmana pomoću dronova je daleko preciznija nego kod tradicionalnih metoda. Preciznost tretmana znači manje otpada i bolje rezultate, što značajno smanjuje ekološki otisak poljoprivrede, trošeći manje pesticida i vode. Alvirović ističe da „upotreba dronova omogućava primenu tačno određenih količina pesticida, što je od izuzetne važnosti za ekološku održivost” .

Jedna od značajnih prednosti dronova je njihova sposobnost da obavljaju zadatke na nepristupačnim terenima. Na strmim i teško pristupačnim terenima, dronovi mogu obaviti tretmane koji su neophodni u pravom trenutku, čime se postiže ekonomski isplativa i održiva proizvodnja. Dronovi sa veštačkom inteligencijom mogu raditi autonomno, detektovati prepreke i raditi noću, što dodatno povećava njihovu efikasnost.

Dronovi donose i značajne ekonomske koristi. Čak i osnovni dron može se isplatiti nakon samo jednog tretmana godišnje. Na primer, jedan tipičan dron može se isplatiti ako radi samo jedan tretman zaštite kukuruza godišnje. Prosečna šteta na kukuruzu može se smanjiti na svega 108 hektara u jednoj sezoni, pokazuje istraživanje agronomskih stručnjaka. Alvirović naglašava da „čak i mali dronovi mogu doneti velike ekonomske uštede, posebno u kulturama kao što su kukuruz i pšenica” .

Tehnologija dronova omogućava ne samo uštede i povećanje efikasnosti, već i održivu proizvodnju sa povoljnim ekološkim rezultatima. Nova tehnologija traži znanje, a stručnjaci su tu da pomognu poljoprivrednicima da je najbolje iskoriste. Uz relativno male investicije, mogu se postići veliki efekti, što je ključno za budućnost poljoprivrede.

Dronovi sa različitim tipovima kamera – multispektralnim, hiperspektralnim, pa čak i termalnim – pružaju podatke koji su ljudskom oku nevidljivi, ali ključni za procenu stanja biljaka. Gledajući kroz elektromagnetni spektar koji oku nije vidljiv, može se kvantifikovati fitopigmentacija, metabolizam vode i nutrijenti u biljci. Alvirović ističe da „sposobnost dronova da prikupljaju podatke nevidljive ljudskom oku pruža neprocenjive uvide u zdravlje useva” . Ovo omogućava pravovremenu identifikaciju bolesti i štetočina, što je ključno za održavanje zdravlja useva.

Dronovi mogu nositi više senzora odjednom, što im omogućava simultano prikupljanje različitih vrsta podataka. Na primer, jedan prelet može obezbediti slike visoke rezolucije za vizuelnu inspekciju, multispektralne slike za analizu vegetacijskih indeksa i termalne slike za detekciju problema sa navodnjavanjem. Jedan prelet dronom može dati podatke koji bi inače zahtevali više različitih uređaja i mnogo više vremena.

Sa razvojem blockchain tehnologije, sledljivost proizvoda od njive do trpeze postala je realnost. Blockchain tehnologija omogućava praćenje proizvoda od semena do krajnjeg potrošača, pružajući pouzdane informacije o poreklu i kvalitetu. Alvirović navodi da „blockchain tehnologija omogućava transparentnost u lancu snabdevanja, što povećava poverenje potrošača i omogućava poljoprivrednicima da dokažu kvalitet svojih proizvoda” . Ovo je posebno važno za organsku proizvodnju, gde potrošači žele da budu sigurni u poreklo i kvalitet proizvoda. Povezivanje celog lanca snabdevanja putem blockchain tehnologije omogućava proizvođačima da dokažu kvalitet svojih proizvoda i postignu adekvatnu cenu na tržištu.

Dronovi su takođe ključni za primenu precizne poljoprivrede na velikim površinama. Na velikim proizvodnim površinama, nemoguće je pregledati svaki kvadratni metar ručno. Dronovi omogućavaju brzu i efikasnu inspekciju, identifikaciju problema i preciznu primenu tretmana. Ovo je posebno važno za velike farme koje se suočavaju sa izazovima kao što su korovi, bolesti i štetočine.

 

Integracija dronova sa drugim senzorima u polju, kao što su senzori za vlažnost i hranljive materije, stvara sveobuhvatan sistem upravljanja poljoprivredom. Dronovi u kombinaciji sa senzorima u polju omogućavaju precizno planiranje navodnjavanja, đubrenja i drugih agrotehničkih mera. Ovo doprinosi optimizaciji upotrebe resursa i povećanju prinosa.

Primena dronova u poljoprivredi nije ograničena samo na ratarstvo. U voćarstvu i vinogradarstvu, dronovi omogućavaju preciznu inspekciju i tretman svake biljke. Dronovi mogu leteti iznad voćnjaka ili vinograda i pružiti detaljne podatke o zdravlju svakog stabla ili loze. Ovo je posebno korisno za identifikaciju problema kao što su bolesti ili nedostatak hranljivih materija, što omogućava pravovremenu intervenciju.

Jedan od izazova upotrebe dronova u poljoprivredi je potreba za obukom i edukacijom korisnika. Tehnologija je tu, ali je ključno da poljoprivrednici nauče kako da je pravilno koriste. Zato su edukacija i obuka važan deo uvođenja dronova u poljoprivredu. Stručnjaci iz oblasti agronomije i tehnologije pružaju podršku poljoprivrednicima kako bi mogli maksimalno iskoristiti prednosti ove napredne tehnologije.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.08.2024.

Povećanje produktivnosti u stočarskoj proizvodnji i unapređenje stočnog fonda, ključnog faktora za dalji razvoj poljoprivrede

16.08.2024.

Idemo na jubilarni 20. Sajam poljoprivrede evo i gde

29.07.2024.

Važno saopštenje Uprave za agrarna plaćanja

22.07.2024.

Zaključen Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

08.07.2024.

Raspisana dva javna poziva namenjena poljoprivredinicima

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca