Listiće, autentični delikates iz Mačve, pripremali su u centru Bogatića na manifestaciji „Festival listića, cveća i meda“ koju je organizovalo Opšte udruženje preduzetnika budući kuvari, učenici Mačvanske srednje škole i vredne domaćice iz Udruženja žena „Crnobarke“. Pod vedrim nebom su mesili testo i pekli čuveni specijalitet dok je više stotina ljudi na posluženje čekalo u dugačkim redovima.
– Ja sam recept zapamtila od svoje bake i danas ih često pripremam. Listići su deo tradicije našeg kraja. Pripremali su ih naše bake i majke kod kolibe, kada se radilo – priča Milanka Jurišić iz Udruženja žena „Crnobarke“.
Dok spretno mesi testo, dodaje da se listići pripremaju jednostavno i brzo i ne koštaju puno.
– Potrebno je samo oko kilogram brašna, pola litre mlake vode, kašika soli i jedno jaje. – Testo se zamesi tako da bude glatko, rasklagija se do 3 do 5 centimetara debljine, iseče na kocke ili trouglove i peče na vreloj masti ili ulju. Služe se u slanoj i slatkoj varijanti, kako ko voli, namazani sirom, ajvarem, džemom, a deca najviše vole sa eurokremom – kaže Milanka.
Osim što se u skoro svakoj kući pripremaju, listići su deo gastronomske ponude Mačve na sajmovima i turističkim manifestacijama, a nalaze se na meniju ugostiteljskih objekata u ovom kraju.
– Sledeći korak je da budu zaštićeni kao brend sa oznakom geografskog porekla – kažu u lokalnoj samoupravi.
Na ovoj manifestaciji predstavili su se i pčelari, moglo se pazariti i sve iz slatkog i slanog programa zimnice, ali i sezonsko cveće i sitne životinje, pa i paunovi.
Zabavni program za posetioce su pripremili članovi folklornih sekcija pa se u centru varošice razvilo narodno kolo, a nastupile su i mažoretkinje kao i mališani iz predškolske ustanove u Bogatiću