Robot za paradajz

Startap kompanija Four Growers iz Pitsburga u Americi je osnovana sa ciljem da obezbedi zdravo, pristupačno i lokalno proizvedeno voće i povrće smanjenjem troškova proizvodnje za uzgajivače u plastenicima pomoću robotske tehnologije. Njihova napredna tehnologija trenutno optimizuje autonomno branje paradajza, a uskoro će biti dostupna i za paprike i krastavce. Razgovarali smo sa Douglasom Fornazariom, terenskim tehničarem, kako bismo saznali više o ovoj inovativnoj tehnologiji. Njega smo zatekli dok testira robot koji bere različite sorte i hibride paradajza u centru za proizvodnju semena u Holandiji.

Douglas, možete li nam reći nešto više o tome kako funkcioniše vaša tehnologija za branje paradajza?

-Naša tehnologija koristi robotske sisteme za autonomno branje paradajza u plastenicima. Na primer, naš model GR-100 koristi robotsku ruku koja je kalibrisana sa četiri stereo kamere, što omogućava precizno otkrivanje i branje paradajza. Operator postavi sve parametre kao što su težina, udaljenost i vreme branja. Kada se sve podesi, jednostavno pritisne dugme za start i može da ode na pauzu, dok robot obavlja posao. Sistem radi 24 sata dnevno, a kada se korpa napuni, robot šalje poruku operatoru da je potrebno pražnjenje.

Koliko brzo robot može da bere paradajz i koliko je precizan?

– Naš GR-100 može da bere paradajz brzinom od 43 kilograma na sat, sa preciznošću od 98% za zrele plodove. To znači da može da razlikuje zrele od nezrelih paradajza i bere samo one koji su spremni za tržište. Ovaj nivo preciznosti omogućava uzgajivačima da smanje gubitke i povećaju efikasnost proizvodnje.

Da li je moguće koristiti ovaj sistem za druge vrste povrća?

– Da, trenutno radimo na proširenju naše tehnologije kako bi bila primenjiva i na druge vrste povrća, kao što su paprike i krastavci. Cilj nam je da omogućimo uzgajivačima da koriste našu tehnologiju za što veći broj kultura, čime bi smanjili troškove i povećali produktivnost.

Kako vaša tehnologija utiče na broj radnika potrebnih u plasteniku?

-Jedan operator može da upravlja sa do 10 ovakvih robotskih sistema istovremeno. To znači da, umesto da imamo više radnika koji beru ručno, jedan operator može da nadgleda rad više robota. Roboti mogu da rade neprekidno 24 sata dnevno, što dodatno smanjuje potrebu za manuelnim radom i omogućava branje tokom noći kada su uslovi u plasteniku nepovoljniji, odnosno rad u trećoj smeni bi bi skuplji i bila bi potrebna rasveta.

Kako se vaši roboti napajaju? Da li koriste baterije ili su povezani na električnu mrežu?

– Trenutno naši roboti koriste električnu energiju i napajaju se kablovima. Radimo na razvoju verzija koje će koristiti baterije, što će omogućiti veću fleksibilnost i lakše kretanje robota u plasteniku.

Koliko je velika vaša kompanija i gde je bazirana?

-Four Growers je baziran u Pitsburgu, Sjedinjene Američke Države. Imamo tim od 15 do 20 inženjera koji rade na razvoju naše tehnologije. Naša misija je da uzgajivačima širom sveta omogućimo pristup efikasnoj i pristupačnoj tehnologiji za branje povrća.

Douglas, iz koje zemlje dolazite?

-Dolazim iz Brazila, ali trenutno radim u Holandiji, gde naši roboti rade u smenama od 7 do 15 i od 15 do 23 časa, ovde trenutno razvijamo berbu velikog broja hibrida paradajza.

Kao što ste mogli videti, ovi mladi ljudi donose revoluciju u poljoprivredi kroz upotrebu napredne robotske tehnologije za branje povrća. Njihovi autonomni sistemi omogućavaju visoku efikasnost i preciznost, smanjujući troškove i potrebu za manuelnim radom. Sa planovima za proširenje na druge vrste povrća neka se pripreme krastavci i tikvice, recimo ili paprika.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.07.2024.

Zaštita krompira u ovom periodu

03.07.2024.

Koliko je paradajzu potrebno vode

03.07.2024.

Ovo su nove sorte krastavca i paprike

21.06.2024.

Produžen rok za podnošenje zahteva za IPARD podsticaje

19.06.2024.

Kada je poslednji rok za setvu krastavca kornišona

18.06.2024.

Priprema zemljišta za proizvodnju povrća

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca