Surutka u ishrani svinja

Surutka preoostaje kod proizvodnje sira. Postoji slatka i kisela,sveža surutka, što zavisi jesu li dobijene iz slatkog ili ukišeljenog mleka. Od 10 kg mleka dobije se do 1 kg sira i oko 9 litara surutke koja sadrži 5,5-7,5% suve materije). U ishrani svinja surutka se upotrebljava za kategorije od 18 kg do kraja tova. Za mlađu i lakšu prasad nije pogodna zbog malog probavnog sistema, dok je velike svinje mogu popiti u velikim količinama. Obzirom da je siromašna energijom (podmiruje oko 25% potreba) mora se nadopuniti sa kukuruzom ili koncentratima.

Da bi se osigurao maksimalni prirast, svinje moraju dobjati surutku stalno, bez prekida u snabdevanju, kako bi se izbegao period ponovnog privikavanja. Obzirom da svinje više vole mokru hranu nego suvu, najbolje je koristiti mešavinu surutke sa smešom za tov. Time se eliminišu disajne smetnje zbog prašenja hrane, iako se može odvojeno ponuditi koncentrat i sirutka za piće.

Značajna ušteda postiže se na uštedi vode, jer tokom čitavog tova voda se uopšte ne koristi, već je životinja konzumira preko surutke. Važna je takođe i temperatura surutke.Tokom zimskog tova bitno je da je njena temperatura oko 40 stepeni kako bi svinje što manje hrane trošile na vlastito zagrevanje, dok je leti lakše održati temperaturu na višem nivou zbog više temperature okoline.

Svinje mogu popiti dvostruko veće količine surutke nego vode te izlučuju veliku količinu mokraće, stolica je mekana, proizvodi se dva puta više izmeta pa je potrebno održavati primerenu higijenu i pojačani sistem ventilacije, naročito leti.

Korišćenjem surutke u ishrani svinja postižu se značajnije uštede smeše za tov, kao i smanjenje dužine tova.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.06.2024.

Afrička kuga širi se u selima kod Valjeva i Mionice

27.05.2024.

Zbrinjavanje teladi nakon telenja

27.05.2024.

Šampioni Sajma u stočarstvu

14.05.2024.

Od skromnih početaka do impresivnih 28 grla goveda

22.04.2024.

Simptomi bolesti papaka kod koza

04.04.2024.

Za eutanazirane svinje isplaćeno 3,3 milijarde dinara iz budžeta

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca