Kada je poslednji rok za setvu krastavca kornišona

Poslednji rok za setvu krastavca kornišona je 20. juli. Kornišon u postrnoj setvi se se gaji tamo gde poistoji sistem za navodnjavanje. Setva na otvorenom može biti direktno iz semena ili rasađivanjem . Seme krastavca se seje plitko 1-2 cm dubine, a prilikom rasađivanja kornišon se direktno prenosi iz čaša ili kontejnera na stalno mesto, ne podnosi pikiranje. Kornišon iz postrne setve daje slabiju bujnost, pa se može sejati i nešto gušće. U optimalnim uslovima  uz dovoljno vlage niče za 6-8 dana. Mnogo je bolji uzgoj na špaliru nego na zemlji. Konstrukcija mora biti čvrsta kako bi izdržala teret usled velike lisne mase i  prilikom plodonošenja . Špalir pruža više mogućnosti za pravilno formiranje plodova, lakšu berbu, zaštitu od bolesti i korova, što čini prinos većim.

Usvajanje hranjiva je neprekidno i intenzivno. Nakon nicanja ili  rasađivanja i primanja biljaka potrebno  je prihranjivanje đubrivima sa većim sadržajem fosfora, što utiče na ukorenjavanje i pospešuje oplodnju. Početak intenzivnog porasta vreže preporučuju se đubriva uravnoteženog odnosa elemenata npr . 20:20:20 u količini 2 kg/10 ari u nekoliko ponavljanja. U toku plodonošenja i početka berbe preporučuje se đubrenje sa đubrivima omera elemenata 2:1:4 npr. 15:5:35 u količini 1,5-2 kg/10 ari na svakih 7 dana, kao i kalcijum folijarno preko lista.

Na temperaturi nižoj od 12 stepeni C zaustavlja se cvetanje, a na većoj od 32 stepena usporava se rast,  smanjuje oplodnja  a ako su visoke temperature praćene nedostatkom vlage  može doći do opadanja cvetova i zametnutih plodova. Tokom plodonošenja potrebno je stalno navodnjavati da bi se sprečio gubitak turgora i smanjila mogućnost opadanja cvetova.

Kornišon je jako osetljiv na soli, pa je potrebno voditi računa prilikom izbora đubriva. Potreba kornišona za mikroelementima je velika ( bor, kalcijum,  magnezijum, cink), pa se preporučuje folijarna prihrana sa mikroelementima koja se može kombinovati sa tretiranjem pesticidima.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.07.2024.

Zaštita krompira u ovom periodu

03.07.2024.

Ovo su nove sorte krastavca i paprike

21.06.2024.

Produžen rok za podnošenje zahteva za IPARD podsticaje

18.06.2024.

Priprema zemljišta za proizvodnju povrća

10.06.2024.

ĐUBRENJE KORNIŠONA NA OTVORENOM

07.06.2024.

Robot za paradajz

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca