Zaštita povrtarskih useva od puževa

Štete koje puževi nanose u usevima mogu biti višestruke i veoma značajne, naročito u proizvodnji povrća. Javljaju se svake godine, a u većoj brojnosti kada su kišne godine sa obilnim padavinama.Telo im je izduženo i mekano. Luče velike količine sluzi koja ih štiti od isušivanja. Puževi su hermafroditi, poseduju i muške i ženske polne organe. Prezimljavaju u stadijumu jaja , retko kao odrasle jedinke. U proleće se pile i nakon dva meseca postaju polno zreli. Polažu između 400 i 500 jaja. Žive godinu dana. Javljaju se pretežno na skrovitim , mračnim i vlažnim mestima i tu provode dan. Aktivni su početkom večeri i noću, i to na relativno niskoj temperaturi od 4 stepena pa naviše. Njihova pojava se uočava po svetlom tragu koji ostavljaju iza sebe i izgrizlinama na listu.

Štete prave noću i one mogu biti direktne i  indirektne. Hrane se mladim sočnim listovima  biljaka rasada povrća ili kasnije listovima salate, kupusnjača, spanaća i grickanjem prave okrugle izgrizline. Osim listova izgrizaju i klice te mlade biljke. Iza sebe ostavljaju tragove sluzi tj. srebrkanste pruge i ostatke izmeta. Mogu da prenose i razne bolesti. Hrane se svim povrtarskim kulturama, izuzev luka. Njihova brojnost može biti veoma visoka, što zavisi od uslova. Najčešće se javljaju dve vrste: mali sivi golać (Deroceras reticulatum) – dugačak je od 3 do 5 centimetara, sa tamnim mrljama na leđnoj strani i veliki puževi (Arion sp.) – dugački i do 15 centimetara, tamne ili riđe boje.

Mere suzbijanja puževa mogu biti:

Preventivne – podazumevaju redovnu kontrolu vlage korišćenjem ventilatora, redovno provetravanje, kao i primenu sistema kap po kap za navodnjavanje čime će se vlaga direktno usmeriti ka gajenoj biljci i na taj način sprečiti širenje po celoj površini zemljišta kako bi izbeglo stvaranje povoljnih uslova za boravak puža.

Mehaničke – podrazumevaju ručno sakupljanje i uništavanje puževa u ranim jutarnjim časovima

Hemijske – podrazumevaju primenu preparata limacida.

Biološke – podrazumevaju primenu predatorskih nematoda (Phasmorhabditis hermaphrodita) tako što se prvo razmute u vodi, a potom ostave 3-5 sati da bi se aktivirale. Pripremljenim rastvorom se biljke zalivaju u večernjim satima. Posle njihove primene biljke treba dobro zaliti kako bi nematode dospele duboko u zemljište.

Takođe, česta obrada površinskog sloja zemljišta, uklanjanje žetvenih ostataka i uništavanje korova oko parcele  stvaraju nepovoljne uslove za razvoj puževa i dovode do izbacivanja i isušivanja jaja na površini zemljišta.

Od alternativnih načina koriste se i biljke sa repelentnim svojstvima kao što su lavanda, ruzmarin, paradajz, beli luk, kadulja koje svojim mirisom odbijaju puževe.

 

Mogu se koristiti i sredstva koja izazivaju brzu dehidrataciju sluzi na puževima – rasturanje kreča, gipsa, pepela. Primena Bordovske čorbe u većoj koncentraciji može deovati odbijajuće na puževe.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

29.08.2024.

Koje su to baštenske štetočine

17.07.2024.

Potrebni uslovi za gajenje rotkvice

17.07.2024.

Navodnjavanje paprike

03.07.2024.

Najbolji način gajenja rotkvice

03.07.2024.

Koliko je paradajzu potrebno vode

18.06.2024.

Priprema zemljišta za proizvodnju povrća

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca