Najbolji način gajenja rotkvice

Za dobar razvoj korena najpovoljnija su srednje teška, plodna i strukturna zemljišta neutralne reakcije, ali za razliku od rotkvice uspeva i na težim i vlažnim zemljištima. Rotkva ne podnosi gajenje u monokulturi. U plodoredu dolazi na drugo mesto, posle vrsta obilno đubrenih organskim đubrivima ili posle mahunjača. Kao naknadna kultura uspešno se gaji posle graška, boranije, ranog krompira ili strnih žita. Za prolećnu proizvodnju osnovna obrada zemljišta se obavlja u jesen na dubinu 25 do 30 cm, a u proleće odgovarajuća predsetvena obrada.

 Za letnju setvu se plitko letnje obrađuje, uz istovremenu predsetvenu pripremu zemljišta i to neposredno posle skidanja prethodnog useva. Rotkva zahteva dosta azota ali pri visokim količinama nakuplja znatne količine nitrata i nitrita. Sa 10 t prinosa usvaja 50 kg azota, 15 kg fosfora i 40 kg kalijuma. Najčešće se đubri sa 80 do 10 kg/ha. azota, fosfora i kalijuma. Polovina đubriva daje se sa osnovnom ili predsetvenom pripremom zemljišta, a ostatak u vidu i prihranjivanja (faza dva do tri lista i početak obrazovanja zadebljalog korena). Kao i rotkvica dobro reaguje na folijarna prihranjivanja tečnim đubrivima.

Rotkva se gaji u bašti, njivi, a ređe kao rana prolećna kultura u zaštićenom prostoru. Setva se obavlja u toku marta za ranu proizvodnju i u toku jula i avgusta za jesenju proizvodnju. Setva je u redove na rastojanje 30 do 35 x 8-10 cm sa oko 10 kg/ha semena. Na većim površinama setva je u dvo ili četvororedne trake sa rastojanjem od 50 do 60 cm, između redova od 20 do 25 cm i u redu od 5 do 10 cm. Setvu treba obavljati postepeno svakih 7 do 10 dana, a na dubinu od 2 do 3 cm. U toku vegetacije 2 do 3 puta se kultivira. Po potrebi obavlja se jedno proređivanje u fazi 2 do 3 lista. Uz redovno zalivanje (3 do 4 puta), posebno pri letnjoj setvi sa količinom vode od oko 30 mm, prihranjuje se, a po potrebi i štiti od buvača (decis, piretrin i sl.). Ubiranje korena rotkve može biti postepeno u tehnološkoj zrelosti. Kod prolećne setve berba je u junu i julu, a pri letnjoj setvi u oktobru, pre jačih mrazeva. Rotkva se ubire ručnim alatom ili se izorava. Za zimsku potrošnju odstranjuju se listovi i koren čuva u podrumu, trapu ili skladištu. Prinos rotkve se kreće od 20 do 25 t/ha.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.07.2024.

Potrebni uslovi za gajenje rotkvice

17.07.2024.

Navodnjavanje paprike

03.07.2024.

Koliko je paradajzu potrebno vode

24.06.2024.

Zaštita povrtarskih useva od puževa

18.06.2024.

Priprema zemljišta za proizvodnju povrća

17.06.2024.

Navodnjavanje i prihrana paprike

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca