Polna zrelost ovaca

Polna zrelost je period života kada životinjski organizam postaje sposoban da se razmnožava. Ovaj period nastaje kada životinja postigne određeni uzrast i telesnu razvijenost. U periodu polnog sazrevanja povećava se rad endokrinih žlezda, uočavaju se velike promene u porastu jedinki, koje su nervozne i uznemirene, a u ženskih jedinki povećava se mlečna žlezda. Vreme kada će se prvi put pojaviti znači polnog nagona ili polne zrelosti je različito za pojedine rase ovaca, pri čemu ženska jagnjad polno sazri između šest (ranostasne) i osamnaest meseci (primitivne rasa).

U praksi se pri prvom pripustu u obzir uzima i masa, kao i telesna razvijenost mladih jedinki. Ne sme se dozvoliti da prvi pripust usledi sa prvim znacima polne zrelosti, jer mlade priplodne jedinke nisu obično dostigle odgovarajuću telesnu masu. Iz ekonomskih kao i bioloških razloga potrebno je da prvo oplođavanje bude u vreme kada je to najprikladnije za životinju i njenu kasniju proizvodnju. Ako se oplodnja obavi prerano, doći će do usporenog razvitka, zakržljavanja grla, što za posledicu ima i smanjenje njegove proizvodne vrednosti.

To znači da se grla prvi put oplođavaju kada ostvare 50 – 70% telesne razvijenosti odraslih grla. Znači, ako su ovce mase oko 50-60kg, mlade jedinke treba pripustiti kada dostignu telesnu masu od oko 30 -35kg. Na polno sazrevanje utiču brojni spoljašnji, ali i unutrašnji faktori: rasa, soj, ishrana, temperatura, trajanje dnevnog foto perioda, prisustvo polno zrelih ovnova itd.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.07.2024.

Za ovu bolest vakcina je jedini spas

02.07.2024.

Ovca najplodnija na svetu

20.12.2023.

Metiljavost ovaca

28.11.2023.

Priprema ovaca za zimu

26.10.2023.

Ideje iz Pariza Janoš Demeter zaživeo u Bečeju

14.09.2023.

Sunčanica i toplotni udar kod ovaca

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca