Potrebni uslovi za gajenje rotkvice

Rotkvica se uglavnom koristi  u svežem stanju.Njeni plodovi imaju blago ljut ukus.

Rotkvica ima skromne zahteve za toplotom.Optimalna temperatura za rast i razvoj rotkvice je 13 stepeni.Može da podnese – 3 stepena u fazi kotiledona a – 6 u fazi porasta.Maksimalna temperatura za rast rotkvice je 24 stepena a minimalna 4 stepena.

Rotkvica traži  dosta svetlosti za svoj normalan rast i kao biljka dugog dana ne trpi zasenčena mesta.Porast korena zaostaje a listovi se izdužuju ako je osvetljenost duža od 12 časova.

Da bi se rotkvica uspešno razvijala potrebna je stalna optimalna vlažnost zemljišta  70-75 % PVK .U takvim uslovima koren je kvalitetan i  sočan .Jača kiša i manje suše u vreme tehnološke zrelosti izazivaju masovno pucanje korena.

Prilikom đubrenja treba imati u vidu da visoke doze azota dovode do nagomilavanja štetnih nitrata u korenu.Zato posle kultura kao što su : pasulj,boranija ,grašak,koje ostavljaju azot u zemljištu uglavnom i nije potrebno đubrenje azotom.Pri višim temperaturama i slabijem osvetljenju nakupljanje nitrata je veće.Količina đubriva obično iznosi  : 60-80 kg/ha  azota i fosfora i 80-100 kg/ha kalijuma.Ukupna količina fosfora i kalijuma daje se uz predsetvenu pripremu zemljišta a azot u vidu prihranjivanja.

Agrotehnika rotkvice

Rotkvica se seje na ravnoj površini ili na gredicama.Setva se obavlja preciznim sejalicama  na razmak redova 15-20 cm sa oko 300-350 semena /m2.Ravnomerna dubina omogućava istovremeno nicanje.Ovakva setva daje 200-250 biljaka po m2.Za letnju proizvodnju  setva se obavlja u aprilu mesecu.Setva se obavlja u više navrata ,svakih deset dana jer se tako produžava vreme dospevanja.

Od mera nege u proizvodnji rotkvice primenjuje se sledeće : proređivanje (po potrebi),okopavanje,navodnjavanje i  prihrana useva.Pravovremeno navodnjavanje najvažnija je mera nege  kako  vlaga zemljišta ne bi pala ispod 60 % PVK.Orošavanje je potrebno ukoliko su visoke dnevne temperature.

Rotkvica se bere postepeno,kada koren dostigne  veličinu karakterističnu za sortu.Vađenje se obavlja  ručno kada većina biljaka ima prečnik korena veći od 1,5 cm.Potrošači  najviše cene i najrađe kupuju rotkvice prečnika 2-3 cm.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca