Zaštita maline tokom berbe

Zdravstveno stanje i rod u narednoj godini zavisi od pravilnog razvoja i nege ovogodišnjih izdanaka maline. Nakon završene berbe treba iseći stare izdanke do osnove, a zbog visokih dnevnih temperature ne treba ih odmah iznositi iz zasada, već ih ostaviti da bi štitili mlade izdanke od jake insolacije i naknadno ih ukloniti. Mlade izdanke, obolele, oštećene ili one sa bočnim granama treba orezati  do osnove vodeći računa o ravnomernom sklopu izdanaka. Zbog visokih temperatura koje vladaju proizvodnji važna je i mera navodnjavanja. Nakon preduzetih agrotehničkih mera, potrebno je da se sprovede hemijski tretman u cilju zaštite maline od patogena i štetočina.

Na ovogodišnjim izdancima u zasadima kod sorti Vilamet, Miker, Tjulamin i Fertodi prisutni su su simptomi ljubičaste pegavosti izdanaka maline (Didymella applanata).

Takođe prisutni su i simtomi napada eriofidne grinje lista maline (Phyllocoptes gracillis) i običnog paučinara (Tetranychus urticae).

U cilju zaštite od prouzrokovača ljubičaste pegavosti izdanaka maline, preporučuje se primena nekog od fungicida:  a.m.azoksistrobin+difenokonazol u količini 0,75 l/ha ili  a.m. tebukonazol u količini 0,75 kg/ha.

Za suzbijanje eriofidne grinje lista maline i običnog paučinara preporučuje se primena nekog od akaricida: a.m. bifenazat u količini 0,2-0,375 l/ha ili a.m. abamektin, u koncentraciji 0,075-0,1 % uz dodatak okvašivača.

Ukoliko se  pregledom malinjaka utvrdi prisustvo  biljnih vaši ili malinine mušice izdanka, preporučuje se primena nekog od insekticida: a.m. lambda-cihalotrin 0,2 l/ha ili a.m. deltametrin 0,125 l/ha ili a.m.acetamiprid 0,3 kg/ha.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.08.2024.

Jedna od neophodnih mera u malinjaku nakon berbe

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

08.07.2024.

Aleksandar Martinović: Izvesno povećanje otkupne cene maline

28.06.2024.

Druga takmičarska izložba proizvoda pod nazivom “Crveno zlato Srbije

25.06.2024.

Grinje na malini

09.06.2024.

Koja je cena maline

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca