Virus bronzavosti paradajza

Virus bronzavosti paradajza je virus koji napada veliki broj povrtarskih i ukrasnih biljaka kao što su paradajz, paprika, plavi patlidžan, salata, duvan, hrizantema, ciklama kao i druge, kako gajene, tako i korovske biljke na kojima se virus održava u toku zime. Ovaj virus se širi prvenstveno kalifornijskim tripsom, insektom koji ima više generacija tokom jedne godine. Virus bronzavosti se može prenositi i zaraženim biljnim materijalom kao što su rasad i reznice. Štete se ogledaju u vidu gubitka upotrebne i tržišne vrednosti, odnosno, simptomi su smanjen porast biljaka, gubitak boje, mozaik na listovima, koncentrični prstenovi, nekroza lista i ploda kao i deformisanost plodova.

Na zaraženom lišću nervi su zadebljali i dolazi do uvijanja lišća, a naličje lista je bronzane boje sa nekrotičnim pegama. Takvo lišće je nekrotično i visi na stablu koje nekrotira takođe. Na plodovima se pojavljuju nekrotični prstenovi koji mogu biti povezani ili su pojedinačni. Takvi plodovi su sa dubokim ulegnućima i deformacijama koji neravnomerno sazrevaju.

Virus može biti unet u organizam insekta samo u stadijumu larve, a odrasli insekti su ti koji prenose i šire virus. Larve prvog stupnja usvajavu virus hraneći se na zaraženim biljkama, dok virus prenose larve drugog stupnja i odrasli insekti sa zaraženih na zdrave biljke ishranom. Odrasli insekti su zaraženi celog svog života, a to je nekoliko nedelja, dok jaja koja su položena u biljci daju zdrave larve.

Suzbijanje se sastoji u primeni preventivnih mera kako u plasteničkoj proizvodnji tako i na otvorenom. Takođe, uništavanje korova u plasteniku i oko njega, uništavanje zaraženih biljaka, plodored, malčiranje, praćenje brojnosti tripsa lepljivim klopkama i postavljanje insekatskih mreža na ulazne otvore plastenika.

U koliko se registruje prisustvo tripsa, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida, uz poštovanje uputstva za upotrebu. Od insekticida se koriste preparati na bazi cijantraniliprola, spinosada, formetanat-hidrohlorida, hlorpirifosa. Na otvorenom je primena insekticida neefikasna, jer kontaktni insekticidi ne dopiru do skrivenih mesta na biljci gde se tripsi ishranjuju, a sistemici ne deluju dovoljno brzo da onemoguće vektorsku ulogu tripsa. Suzbijanje tripsa hemijskim merama je otežano jer brzo razvijaju rezistentnost na insekticide pa je potrebno primeniti insekticide različitih hemijskih grupa.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca