Evropski pčelarski savez traži članove za Naučni komitet

Evropski pčelarski savez (EBA) početkom jula osnovao je svoj Naučni komitet za bezbednost i kvalitet pčelinjih proizvoda.

Kako EBA nastavlja da širi svoje napore u različitim oblastima evropskog pčelarstva, postala je očigledna potreba za dodatnim specijalizovanim komitetima, te je najavljeno formiranje Naučnog komiteta za zdravlje pčela.

Zaštita zdravlja pčelinjih društava u Evropi kroz agroekološke mere je jedan od osnovnih ciljeva EBA. Naš cilj je da smanjimo smrtnost pčelinjih zajednica podsticanjem saradnje između pčelara, farmera, veterinara i istraživača, kaže Dr Urška Ratajc, šef naučnih odbora EBA.

Po njenim rečima, kroz razmenu znanja i iskustva, komitet će raditi na unapređenju prakse u vezi sa periodima prskanja, primenom insekticida i pesticida, prevencijom i kontrolom bolesti, kao i pravilnim rukovanjem lekovima za pčele.

Naučni komitet za zdravlje pčela služiće kao platforma za saradnju za vodeće istraživače i naučnike posvećene rešavanju izazova sa kojima se suočavaju ovi vitalni oprašivači.

-Tražimo članove koji se aktivno bave zdravljem i dobrobiti pčela, ishranom pčela i dobrim pčelarskim praksama, što mora biti potkrepljeno referencama. Kandidati treba dobro da razumeju evropsku politiku zdravlja životinja, relevantne zakonske okvire i lokalne i regionalne izazove u domenu pčelarstva, posebno one koji utiču na zdravlje pčelinjih društava, poručuje Ratajc.

Ako ste strastveni u vezi sa doprinosom ovoj misiji, EBA vas poziva da se prijavite za članstvo u Naučni komitet za zdravlje pčela. Kratku prijavu (maksimalno 300 reči) možete dostaviti do 10. septembra 2024. godine na eba@ebaeurope.eu. Prijava treba da sadrži izjavu o motivaciji, vašu oblast stručnosti i kratku listu referenci koja ističe vaš profesionalni ili akademski doprinos u oblasti zdravlja pčela.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca