Prava baštenska lepotica

Crnooka Suzana ili Tunbergia kako je još zovu je višegodišnja puzavica poreklom iz tropskih predela Afrike, a raste kao divlje cveće uz rubove brazilskih šuma i na Havajima. Dosta brzo raste i može da dosegne do tri metra u dužinu pa joj je potreban oslonac u vidu rešetke kad postaje odlična dekoracija za gole zidove. Ukoliko je zasadite na terasi vrlo brzo će formirati prelepu i mirisnu cvetnu zavesu koja će se u vidu slapova spuštati sa balkona i ujedno vas štititi od radoznalih pogleda komšija.

Ovaj cvet veselih žuto-narandžastih latica cveta tokom celog leta do kasne jeseni i prvih mrazeva. Latice podsećaju na belu radu samo su žute boje, a u sredini ima crnu tačku. U pitanju je jedna vrsta puzavice koja se širi po zemlji i razmnožava rizomima, pa može da dostigne i više metara dužane. Ima bujno tamno zeleno lišće, a kako potiče iz južnih predela Amerike i raste u prerijama odlično podnosi sunce i sušu. Samoodrživ u različitim uslovima, a tokom zime miruje i može izdržati niže temperature.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Nije zahtevna za održavanje lako se razmnožava semenom. U rano proleće seme se poseje u saksije u plodnu i propusnu zemlju. Seme se seje plitko tik ispod površine, a potom se saksija poklopi parčetom papira koji se uklanja čim se pojave mlade biljčice. Listovi su srednje zelene boje jajolikog do srcolikog oblika nazubljeni po ivicima i blago dlakavi. Crnooka Suzana obilno cveta od aprila do oktobra a radi boljeg rasta i cvetanja biljku treba prehraniti jednom u 10 dana tečnim đubrivom.

Crnooka Suzana dobro podnosi sunce, ali nije na odmet malo je zaštititi od direktne sunčeve svetlosti, kada su temperature visoke.  Pošto se sadi na sunčanom mestu, treba joj obezbediti dosta vode. Ponekad joj nije dovoljno ni da je zalivate jednom dnevno. Zato je poželjno da bude pored česmi ili bunara, gde ćete u svakom trenutku moći da sipate vodu u bokor.

Najbolje se uzgaja u prostranoj bašti, gde možete zajedno posaditi još nekoliko biljaka. Ako je gajite u kući, treba znati da zimi ne cveta obilno, a izgubi i nekoliko listova. Ukoliko je vazduh u prostoriji veoma suv, treba je redovno prskati.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca