PRIPREMA SILAŽE U PČINJSKOM OKRUGU U SUŠNOJ GODINI

Nakon tople i suve zime u Pčinjskom okrugu došlo je do rane pojave visokih temperatura, koje su bile značajno više od višegodišnjeg proseka, uz nastavak perioda sa izraženim nedostatkom vlage u zemljištu.

Visoke temperature preko 35 stepeni u toku dana dovele su do prekida procesa fotosinteze u biljkama kukuruza. Dok su noćne koje nisu silazile ispod 24 stepeni, još više otežavale hladjenje biljaka. Tako da udruženo ­dejstvo sa zemljišnom i vazdušnom sušom u neprekidnom trajanju dužem od četiri nedelje dovelo je do značajnog a ponegde i drastičnog smanjenja prinosa. U četiri katastarske opštine (Preševo, Bujanovac, Vranje i Vladičin Han), kukuruz je i ove sezone zauzeo značajne površine.

Visinu šteta u proizvodnji merkantilnog i silažnog kukuruza u ovom trenutku nije moguće proceniti, jer period nepovoljnih uslova još uvek traje. Jedino što je sigurno da će one biti velike, bez obzira što je u prethodnih nekoliko dana palo u Pčinjskom okrugu preko 60l kiše po metru kvadratnom.

Ratari u Pčinjskom okrugu su ove godine suočeni sa brojnim problemima. Manjak prinosa i kvaliteta zadaje velike muke u obezbedjivanju kabastog dela obroka, kako bi sprečili totalan gubitak prinosa kukuruza, počeli su pripremu silaže.

U ovakvim uslovima treba pripremati silažu od cele biljke kukuruza. Stanje biljke kukuruza proveriti tako što prvo iseckati masu i stisnuti šakom, ako silo masa u stisnutoj šaci posle jednog minuta ostane malo kompaktna pa se zatim razdvoji i nakon skidanja sa šake ostane na ruci-“tada je najbolji trenutak za siliranje”. U suprotnom ako odmah ispadne sa šake onda je presuva ili pak ako je prevlažna sačekati sa siliranjem. Najproblematičnije su presuve biljke ali i one imaju unutrašnju vlagu, gde je potrebno odmah sitno seći i silirati uz dodatak inokulanta i kombinovati primenu soli, kako bi se izvukla unutrašnja vlaga i ravnomerno rasporedila po silo masi prilikom sabijanja. Na ovaj način se pravilno istiska vazduh i stvoraju anaerobni uslovi. Obavezna primena inokulanata jer silo – masa prilikom sabijanja ne sadrži dovoljnjo šečera kako bi mogle mlečno kiselinske bakterije da izvrše fermentaciju na pravilan način i obezbede kvalitetnu silažu – kako lošu situaciju još više ne bi pogoršali.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca