Ovo je uspešan mladi poljoprivrednik

U modernom ambijentu svog doma u Subotištu, Stefan Ristivojević, naočit mladić sportskog duha, zagriza sočan komad pršute koju drži u ruci. Njegova impozantna figura i izraženi mišići jasno govore o čoveku koji ne samo da vodi računa o svojoj stoci, već i o svom telu. Stefanov atletski stas odražava disciplinu i posvećenost koje primenjuje kako u sportu, tako i u svakodnevnim obavezama na farmi.

Ovaj mladi poljoprivrednik već godinama uspešno vodi svoje gazdinstvo. Na svom imanju sa puno predanosti brine o 30 krmača i oko 150 tovljenika. Iako su cene mesa na tržištu često nestabilne, Stefan se ne suočava sa problemima u plasmanu svoje stoke. Prasce prodaje po 450 dinara po komadu, dok za tovljenike dobija 260 dinara po kilogramu, s tim da sa prodajom ne žuri, već pušta da svaka životinja dostigne težinu od 120 kilograma pre nego što krene na tržište.

Ne žurim sa prodajom. Tovljenike plasiram tek kada dostignu težinu od 120 kilograma,“ objašnjava Stefan. Hranu za svoje svinje obezbeđuje kombinacijom žitarica i povrtarskih proizvoda koji se ne mogu prodati zbog niske cene. Ove godine, na meniju su dinje, dok su prethodnih godina svinje jele kupus i papriku.

Pored prodaje prasića i tovljenika, Stefan poslednjih meseci uspešno prodaje i nazimice stare oko osam meseci, za koje dobija između 320 i 350 evra po grlu.

Ishrana na farmi Ristivojević zasnovana je na sopstvenoj proizvodnji žitarica, ali svinje dobijaju i povrtarske proizvode kada im je cena na tržištu loša. Tako su zbog pada cene, danas svoje svinje počastili dinjama.

Mladi domaćin Stefan Ristivojević pokazao nam je jednu veliku šunku koju je sačuvao u svom „trezoru“, ali je naseckao i meso od šunke stare preko četiri godine. Kaže nam da svaki dan započinje upravo sa degustacijom svojih proizvoda, poput ove šunke.

U svojoj praksi, Stefan je doživeo i jednu nesvakidašnju situaciju. Krmača koju je kupio, a koja je bila zalučena, oprasila se nekoliko dana nakon dolaska na imanje. „Sada su njena prasad, koja vode poreklo od divljeg vepra, već veliki tovljenici koji su uštrojeni. Još nismo imali prilike da probamo meso, ali očekujemo odličan kvalitet,“ kaže Ristivojević.

Uprkos izazovima, stočarstvo nosi i lepe strane. Stefan otkriva da se posebno raduje svakom novom prasenju, a u šali dodaje da mu je „trezor“, u kojem čuva pravo blago, uvek siguran.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca