Širi se bolest plavog jezika

Bolest plavog jezika (BPJ) je nezarazna virusna bolest malih preživara i goveda koju prenose insekti (pripadnici roda Culicoides).

Virus ne predstavlja opasnost za ljude, ali kod životinja izaziva visoku temperaturu, ulcerozne promene u usnoj duplji otoke na glavi, kao i respiratorne simtome. Simptomi takođe uključuju prekomerno lučenje pljuvačke, oticanje usana, jezika i vilice i pobačaje.

Do sada je otkriveno preko 27 serotipova virusa plavog jezika.Ono što je značajno je da ne postoji unakrsni imunitetet između različitih sojeva, što praktično znači da za svaki pojedinačni serotip vakcina mora da sadrži antigensku komponetu soja virusa BPJ koji je trenutno u cirkulaciji.

Na Evropskom kontinentu je duži niz godina bio prisutan serotip 4 i 8 protiv kojih je uspešno primenjivala vakcinacija. Od prošle godine na Evropskom kontinetu cirkuliše i serotip 3.

Prva epidemija BTV-3 registrovana je u Holandiji u septembru 2023. godine, a nakon toga se proširila na Belgiju, Nemačku i Britaniju. Međutim, broj novih slučajeva se značajno povećava u toku ovog meseca. Holandija je registrovala 2.909 izbijanja BPJ izazvane serotipom 3. U međuvremenu, Nemačka je potvrdila da je do 8. avgusta registrovano 1.885 žarišta, prema Institutu Fridrih Lefler (FLI), a 515 slučajeva je otkriveno u Belgiji između 1. juna i 11. avgusta, sa 436 za samo nedelju dana.

Francuska, Luksemburg i Danska otkrile su prve slučajeve u toku ovog meseca. U Belgiji ,Francuskoj i Luksemburgu, Holandiji i Nemačkoj je uvedena vanredna vakcinacija kao mera u kontroli ove bolesti.

Pored serotipa 3 na tlu Evrope u toku ove godine utvrđeno je cirkulacija novog serotipa 8 (Francuska, Španija), serotipa 4 i 8 (Korzika), kao i serotipa 16 (Grčka).

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca