Pojačane kontrole u prometu svežeg voća i povrća i u predizvoznom postupku

Povodom informacija koje su se pojavile u javnosti da je Republika Slovenija povukla iz prometa pošiljku sveže šljive zbog povećanog sadržaja ostataka sredstava za zaštitu bilja, Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljorprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije obaveštava javnost o tome da se sporna pošiljka još uvek nalazi u Sloveniji i nije vraćena u Srbiju.

Takođe, na osnovu dobijene notifikacije kroz sistem brzog obaveštavanja RASFF, Uprava za zaštitu bilja odmah je preko fitosanitarne inspekcije preduzela mere za utvrđivanja porekla pošiljke sveže šljive kod izvoznika.

Istovremeno je obaveštena i granična fitosanitarna inspekcija da na osnovu utvrđene procedure i u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzme mere ukoliko se pošiljka sveže šljive vrati u Republiku Srbiju.

Napominjemo još i to da je Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede pojačala nadzor u prometu svežeg voća i povrća, kao i u predizvoznom postupku, u cilju provere ostataka sredstava za zaštitu bilja, i do sada je u predizvoznom postupku uzela preko 250 uzoraka, od kojih su svi bili usaglašeni sa važećim propisima.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca