Posle izvršene berbe transport vinskog grožđa je sledeći korak od koga u mnogome zavisi kvalitet budućeg vina. Sama berba vinskog grožđa obično se vrši u plastičnu više namensku ambalažu različitog oblika i zapremine. Za kvalitet budućeg vina bitna je higijena ambalaže za berbu vinskog grožđa. Preporuka je posle svake upotrebe oprati korišćenu ambalažu. Grožđe može biti transportovano u rinfuzu (retko se primenjuje) ili u plastičnoj ambalaži.
Sam transport se obično vrši različitim vrstama vučenih traktorsih prikolica, ako se preradni kapaciteti nalaze u blizini vinograda. Ako se prerada odvija na većoj udaljenosti grožđe se pretovara u kamione (hladnjače) veće nosivosti. Sam transport do mesta prerade bitno je obaviti u što kraćem vremenskom periodu, u suprotnom postoji realna opasnost od curenja šire (kod pojedinih sorata) a samim tim i do gubitaka, kao i prevelikog zagrevanja grožđa ako je sunčano vreme. Grožđe koje je toplo može predstavljati problem prilikom prerade u vinariji, posebno ako se radi o sortama za proizvodnju visoko kvalitetnih belih vina.
Preporuka je odmah po prijemu grožđa u vinariji početi sa procesom prerade. Ako je grožđe prilikom prijema suviše toplo, izvršiti snižavanje temperature na optimum u hladnjači. Od momenta berbe do početka prerade ne bi trebalo da prođe više od 4 časa.