Šta je potrebno prasadima u prvim danima

Jedna od najbitnijih faza u tovu svinja je faza odgoja prasadi. U ovoj fazi, tek oprašenim prasićima je neophodno obezbediti da u što kraćem vremenskom periodu posle rođenja posisaju prvo majčino mleko – kolostrum.

Kolostrum je bogat pre svega osnovnim hranljivim materijama, proteinima, ugljenim hidratima, mastima, ali i vitaminom A, vitaminom E i magnezijumom. S obzirom da se prasići rađaju bez sopstvenih antitela, pravovremeno konzumiranje kolostruma je bitno zbog formiranja odbrambenog sistema organizma male prasadi, jer će se potrebna antitela uneti putem mleka krmače.

U prvim danima života prasad sve potrebne hranljive materije dobjijaju iz mleka krmače. Međutim, s obzirom na zahteve da proizvodnja bude što efikasnija, javlja se potreba uvođenja suve hrane u ranijem periodu života. Preporuka je da se sa uvođenjem predstartera kao suve hrane za prasad počne od petog do sedmog dana života. Količina hrane koju u ovim danim treba obezbediti za leglo od 10 do 12 prasdi iznosi oko 200 grama. Vremenom se količina hrane povećava da bi u četvrtoj nedelji ta količina hrane iznosila oko 1kg. Predstarter se daje nekoliko puta u toku dana u manjim količina, poželjno je da se daje blizu pojilice kako bi se malo nakvasio pre same konzumacije jer prasad preferiraju vlažnu hranu. Organizam prasadi ni sa 2 do 3 nedelje starosti nije u potpunosti adaptiran samo na ishranu suvom hranu, s toga treba izuzetno voditi računa u ovom periodu što se tiče dodavanja suve hrane.

Sa predstarterom u ishrani treba nastaviti i 2 do 3 dana posle zalučenja prasadi kako bi se izbegli mogući problemi koji mogu nastati sa ukidanjem tečne hrane i naglim prelaskom na čvrstu hranu.

Uvođenje predstartera u sistem ishrane smanjuje stres u prvim danim života prasadi i predstavlja najbezbolniji prelaz sa tečne hrane (mleka) na čvrstu hranu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca