Zaštita jabuke

Kod kasnijih sortimenata jabuka, kod kojih se berba ne očekuje u narednim danima, preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite.

Na teritoriji Jablaničkog okruga, berba ranijih sorti jabuka je završena (Gala), kod srednjestasnih sortimenata berba se očekuje u narednim danima ili je otpočela (Zlatni Delišes), dok se kasnostasni sortimenti jabuka nalaze u fazama obojavanja i sazrevanja ploda (Ajdared, Greni smit, Jonagold).

Vizuelnim pregledom plodova mogu se uočiti položena jaja, kao i ispiljene larve jabukinog smotavca (Cydia pomonella). U našem regionu u toku je intenzivno polaganje jaja i piljenje larvi treće generacije ove štetočine.

Sa ciljem sprečavanja ubušivanja larvi ove štetočine u plodove jabuka, kod sortimenata kod kojih se berba ne očekuje u narednim danima (kasniji sortimenti), poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje primena nekog od navedenih insekticida:

Delegate WG (a.m. spinetoram) u količini 0,3-0,4 kg/ha (karenca 7 dana),

Affirm 095 SG, Telef, Mayor, Triton, Atletic 095 SG, Ema (a.m. emamektin benzoat) u koncentraciji 0,25-0,3% (karenca 7 dana),

Laser 240 SC (a.m. spinosad) u količini 400 ml/ha ili Traper u količini 0,5 l/ha (karenca 7 dana) ili

Exirel (a.m. cijantraniliprol) u koncentraciji 0,06% (karenca 7 dana).

Takođe, u zasadima sa kasnijim sortimentom, u kojima su plodovi u početnim fazama sazrevanja, preporuka je sprovođenje fungicidnog tretmana sa ciljem sprečavanja pojave prouzrokovača skladišnih truleži: mrke truleži ploda (Monilinia fructigena), gorke truleži ploda (Colletotrichum gleosporoides) i meke truleži ploda (Penicillium spp.) preporučuje se dodatak fungicida. Za tu namenu može se primeniti neki od sledećih navedenih fungicida:

Bellis (a.m. boskalid+piraklostrobin) u količini 0,8 kg/ha (karenca 7 dana),

Switch 62,5 WG (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini 0,8-1 kg/ha (karenca 3 dana),

Geoxe 50 WG (a.m. fludioksonil) u količini 0,4-0,45 kg/ha (karenca 3 dana),

Mili, Aserija, Feribot, Flux (a.m. fludioksonil) u količini 1 l/ha (karenca 3 dana).

Neimar 500 SC (a.m. trifloksistrobin) u količini 0,15 l/ha (karenca 14 dana),

Zato 50 WG (a.m. trifloksistrobin) u količini 150 g/ha (karenca 14 dana),

Luna expirience (a.m. tebukonazol+fluopiram) u koncentraciji 0,075% (karenca 14 dana).

Sprovođenje hemijskih mera zaštite se preporučuje samo u zasadima u kojima se berba ne očekuje u narednim danima. Takođe, tretmane bi trebalo sprovesti u večernjim časovima, pri nižim temperaturama. Prilikom izbora preparata, treba voditi računa o maksimalnom broju dozvoljenih tretmana (MBT) u toku vegetacije, kao i karenci sredstava za zaštitu bilja koji će se primeniti!

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca