Bespovratna finansijska podrška od ukupno 900.000 evra

Evropski projekat OpenAgri objavio je 2. septembra 2024. godine otvoreni poziv poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama, i drugim poljoprivrednim akterima, kao i digitalnim provajderima poput srednjih i malih preduzeća i istraživačkih instituta, za dobijanje bespovratne finansijske podrške od ukupno 900.000 evra.

Evropski projekat OpenAgri objavio je 2. septembra 2024. godine otvoreni poziv poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama, i drugim poljoprivrednim akterima, kao i digitalnim provajderima poput srednjih i malih preduzeća i istraživačkih instituta, za dobijanje bespovratne finansijske podrške od ukupno 900.000 evra. Svi zainteresovani pozvani su da konkurišu za dobijanje ovih sredstava za razvijanje softverskih i hardverskih poljoprivrednih rešenja.

Šta je FSTP otvoreni poziv?

Otvoreni pozivi FSTP (Financial Support for Third Parties – finansijska podrška za treće strane) tipa su javni konkursi finansirani od strane programa Horizont Evropa koji omogućavaju organizacijama, timovima ili pojedincima da se prijave za finansiranje, saradnju ili učešće u određenim projektima ili programima. Cilj otvorenih poziva jeste da privuku najbolje ideje i rešenja za određene izazove ili teme, obično u okviru inovacionih, poslovnih ili istraživačkih poduhvata.

Šta je cilj otvorenog poziva projekta OpenAgri?

Otvoreni poziv projekta OpenAgri, koji se finansira iz programa Horizont Evropa, poziva manje konzorcijume, sastavljene od dva entiteta – krajnjih korisnika digitalnih rešenja (mala i srednjapoljoprivredna gazdinstva, zadruge, organizacije iz prehrambene industrije, i druge poljoprivredne organizacije) i digitalnih provajdera koji razvijaju digitalna rešenja (srednja i mala preduzeća, univerziteti, istraživački instituti, neprofitne organizacije, i drugi), da se prijave za šansu da dobiju sredstva za razvijanje energetski efikasna, inovativna i interoperabilna rešenja u poljoprivredi. Ovo takođe pruža uslove za testiranje rešenja u realnim agroekološkim uslovima, uključujući područja sa slabom infrastrukturom i povezanošću.

Sa ukupnim budžetom od 900.000 evra, konkurs nudi ovim partnerstvima priliku da dobiju do 100.000 evra po konzorcijumu od dva entiteta, za razvoj digitalnih rešenja koja mogu značajno unaprediti upravljanje usevima, životinjama i optimizaciju procesa u poljoprivredi.

Fokus otvorenog poziva

Otvoreni poziv ima za cilj izbor 9 novih partnerstva koja će da imaju ulogu održivih inovativnih pilota, čiji je zadatak da se fokusiraju na oblasti koje nisu pokrivene onim pilotima koji već učestvuju u projektu OpenAgri. Prednost imaju konzorcijumi koji se bave sledećim oblastima:

 

  • Detekcija bolesti i štetočina kod useva

 

  • Praćenje ponašanja životinja

 

  • Automatizacija farmi i robotika

 

  • Upravljanje đubrenjem

 

  • Sistemi za podršku u odlučivanju i upravljanju farmama

 

Ključne informacije:

 

  • Rok za prijavu: do 2. decembra 2024. godine.

 

  • Trajanje pilota: 18 meseci, podeljenih u tri faze:

 

  1. Razvoj (M1–M7)

 

  1. Implementacija (M8–M14)

 

  1. Skaliranje (M15–M18)

 

  • Finansijska podrška: Do 100.000 evra po konzorcijumu, sa maksimalnim iznosom

 

od 60.000 evra po članu konzorcijuma.

 

  • Pravo na prijavu imaju registrovani entiteti iz zemalja učesnica programa Horizont Evropa sa važećim PIB-om ili odgovarajućim brojem iz registra.

 

Tehnički zahtevi otvorenog poziva

Odabrani konzorcijumimoraju zadovoljiti sledeće tehničke zahteve:

 

  • Visok početni nivo tehnološke spremnosti (TRL>5).

 

  • Korišćenje open-source softvera i hardvera.

 

  • Integracija OpenAgri servisa za višekratnu upotrebu i praćenje interoperabilnih

 

standarda.

 

  • Kreiranje rešenja koja se bave izazovima u oblasti proizvodnje useva ili upravljanja

 

stočarstvom.

 

Kako da se prijavite?

 

Zainteresovani mogu da preuzmu sve potrebne dokumente, uključujući tekst otvorenog poziva, vodič za aplikante i predložak za prijavu na zvaničnom sajtu projekta OpenAgri. Sve prijave moraju biti dostavljene na engleskom jeziku do 2. decembra 2024. godine.

Za više informacija o uslovima i tehničkim zahtevima posetite OpenAgri stranicu.

O projektu OpenAgri

OpenAgri je evropski projekat koji stremi ka demokratizaciji digitalne poljoprivrede kroz razvoj i primenu digitalnih rešenja zasnovanih na otvorenom kodu (softveru i hardveru). Projekat okuplja partnere iz različitih delova Evrope kako bi se razvila inovativna rešenja koja poljoprivrednicima omogućavaju korišćenje ekonomski i energetski efikasnih tehnologija.

Novosadsko Udruženje za inovacije i preduzetništvo Foodscale Hub, jedan od ključnih partnera OpenAgri projekta, upravlja otvorenim pozivom ovog projekta, a početkom oktobra otvoriće još jedan konkurs za bespovratna sredstva, ovaj put u okviru evropskog projekta Farmtopia. Za više informacija pratite stranicu konkursa na zvaničnoj veb stranici projekta Farmtopia.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca