Kreditna linija Fonda za investicije u okviru IPARD

Razvojni fond APV polako ali sigurno nastavlja da korača ka završetku ove, za njega veoma uspešnu godinu.

Fond je u 2024 godini na tržište plasirao 13 kreditnih linija, koje su projektovane da zadovolje potrebe i najprobirljivijih korisnika.

Kako je sada aktuelan IPARD 2 program, za investicije u nabavku novog traktora, raspisan od 04.10- 08.11.2024 godine, više ćemo pažnje posvetiti u ovom tekstu konkursnoj liniji za dugoročne kredite za investicije u okviru IPARD programa, koja se nalazi u portfoliu Razvojnog fonda.

Kao što je poznato, Evropska komisija je prošle godine usvojila IPARD III PROGRAM Evropske unije, koji predstavlja instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za programski period 2021. do 2027. godine – dostizanje evropskih standarda i podizanje konkurentnosti, a odnosi se na MERE 1,3,7i 9, dok se u narednom periodu očekuje akreditacija i za MERE 4,5 i 6.

U narednnih mesec dana se očekuje i Javni poziv za Meru 3 IPARD-a -investicije u fizičku imovinu za preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda i Meru 7 IPARD-a – diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, gde je Javni poziv najavljen u naredna dva meseca.

Kreditna linija Fonda za investicije u okviru IPARD programa je namenjena za podršku investicijama u skladu sa odgovarajućim pravilnikom o IPARD podsticajima za investicije.

Pravo učešća na konkursu imaju lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom koji su podneli zahtev nadležnom organu o odobrenju projekta u okviru IPARD podsticaja, i to: fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge razvrstani u mikro, malo ili srednje pravno lice u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo. Korisnici sredstava moraju imati registrovano sedište na teritoriji AP Vojvodine.

Investicija koja je predmet finansiranja se mora realizovati na teritoriji AP Vojvodine.

Potencijalni korisnici kredita imaju mogućnost podnošenja zahteva za kredit kod Fonda, nakon predaje zahteva za odobravanje projekta nadležnom organu, a kao dokaz se dostavlja kopija zahteva uz overeni dokument od strane nadležnog organa o prijemu dokumentacije.

Ugovor o kreditu će se zaključivati nakon dostavljanja rešenja nadležnog organa o odobrenju projekta u okviru IPARD podsticaja od strane podnosioca zahteva.

Kreditna linija se odobrava na period do 7 godina, sa periodom mirovanja do 24 meseca i krasi je veoma povoljna kamatna stopa.

Ono što je bitno za ovu liniju je i da prilikom apliciranja potencijalni korisnici nemaju trošak naknade za obradu kreditnog zahteva, a takođe apliciranje se vrši i bez sopstvenog učešća .

Jedna od pogodnosti ove kreditne linije je i ta, da se nakon ostvarenja prava na isplatu podsticaja i izvršene isplate od strane Uprave za agrarna plaćanja u definisanom iznosu, vrši umanjenje glavnice, odnosno korisnik kredita je u obavezi vraćanja dela kredita u iznosu ostvarenog podsticaja.

S obzirom na pogodnosti koje nosi ovaj program, Razvojni fond očekuje u naredno periodu sve veće interesovanje za ovu kreditnu liniju.

Sve dodatne informacije o ovoj konkursnoj linijama, se mogu videti na sajtu https://rfv.rs/?page_id=3599,  pozivanjem broja 021454334 ili direktno u prostorijama Fonda u Novom Sadu na adresi Bulevar cara Lazara 7a, gde će ih ljubazno osoblje uputiti u procedure i uslove za sve konkursne linije.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca