Gde i kako posaditi jesenje lukovice?

Temperature su sve niže i vreme je da iskoristite period pre mraza i snega i posadite jesenje lukovice lala, zumbula, krokusa, narcisa. U odnosu na jesenje cvetnice, sadnja je nešto kasnija, pa se može izvršiti od sredine oktobra do sredine novembra. O ovome treba voditi računa, jer rana sadnja lukovica može da izazove teranje izbojka, a da koren još nije razvijen.

Otporne vrste cveća sa prolećnim periodom cvetanja su jesenje lukovice. Zumbuli, lale, narcisi, krokusi, ljiljani, ranunkulusi, irisi…

Za sadnju birajte zdrave, krupne i neoštećene lukovice, koje nemaju miris na trulež i nisu mekane. Iz krupne i zdrave lukovice razviće se krupan i lep cvet. Važno je da ih posadite ubrzo nakon kupovine, a ako to niste u mogućnosti čuvajte ih u papirnoj ambalaži na tamnom, hladnom i suvom mestu.

Pre sadnje lukovice dezinfikujte – ostavite ih u 30 minuta u rastvoru Ridomil Golda, a zatim ih ostavite da se osuše. Pri sadnji ih lagano spustite na dno sadne jamice, bez utiskivanja kako biste smanjili pritisak na korenov vrenac i olakšali ukorenjivanje koje će trajati sve do početka proleća. Naspite ostatak zemlje oko lukovica i, ukoliko je zemlja vlažna, ne zalivajte. Jesen će doneti sasvim dovoljno vlage za vaše prolećne lepotice.

Gde i kako posaditi jesenje lukovice?

U većini slučajeva lukovice najbolje uspevaju na osunčanim ili blago senovitim mestima u tkz. „šarenom hladu“. Što se tiče zemljišta vole dobro drenirano tlo u kom se ne zadržava višak vlage, jer ona dovodi do truljenja lukovica. Kada ste odabrali poziciju za sadnju pripremite zemljište tako što ćete odstraniti korovske biljke. Dobro je da ga usitnite i, ukoliko je potrebno, popravite glinovito zemljište šljunkom i peskom ili perlitom.

Korisno je pre sadnje odrediti raspored pojedinih vrsta. Najbolje je posaditi ih u manjim grupama i to grupisane po bojama, visini ili vrsti, uz izbegavanje linijske sadnje. Podsećamo da cveće iz lukovica cveta u različito vreme, pa je korisno planirati kada će koji cvetovi ulepšavati vrt. Lepo je kombinovati ih sa drugim cvetnicama i ostalim biljkama kako bi svaka od njih pokazala svu svoju lepotu. U proleće vrlo lepo izgledaju „cvetna ostrva“, zar ne ? Pustite mašti na volju.

Preporučuje se da lukovice postavite na dubinu dva do tri puta veću od veličine luka. Tako ćete ih sačuvati od mrazeva. Na primer lale i narcise na dubini oko 20 cm, visibabe i šafrane na 10-15 cm. Razmak između lukova zavisi od njihove veličine. Tako krupni lukovi neka budu udaljeni jedan od drugog 10-15 cm, a sitniji oko pet centimetara.

Vrlo je važno da lukovicu nežno postavite tako da njen uži deo bude okrenut nagore, jer će se iz tog dela obrazovati stabljika i listovi. Nakon sadnje prekrijte ih rasteresitom zemljom i zalijte. Kada zahladni možete ih zaštiti prirodnim malčom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca