Kako se pravi vodnjika?

Venovača ili vodnjika je gotovo zaboravljen napitak. Pripremali su ga još Stari Sloveni kao piće koji podiže imunitet, jer sadrži dosta vitamina, minerala i enzima. Tokom zime, kada vladaju virusi i ljudski organizam je izložen prehladama, potrebni su vam vitamin C i antioksidansi. Kako se vodnjika dobija fermentacijom lekovitog bilja i neprskanog voća, bez konzervansa i pesticida, čuvaju se sva lekovita svojstva. Kao takav, idealan je napitak od kraja septembra do početka aprila.

Vodnjika je tradiconalni vitaminski  napitak koji je karakterističan za užički region i pravi se pravi  od izvorske vode i sedam vrsta divljeg voća i šumskih plodova, (divlja jabuka, divlja kruška, kleka, dren, trnjina, glog i šipurak). Svo sakupljeno voće se stavlja u čistu izvorsku vodu. Ovo divlje voće i šumske plodove ubiramo u našem selu, po šumama i brdima, koje je daleko od grada, magistralnih puteva, fabrika i svih mogućih izvora zagađenja.

Kako biste pripremili vodnjiku, najpre treba da prikupite mnogo divljeg voća i šumskih plodova. Kao i kod svakog narodnog napitka, postoje različite varijante za njeno spremanje. Mnogi žitelji planinskih krajeva jugozapadne Srbije kažu da su za vodnjiku ili takozvanu voćnu turšiju potrebni sledeći sastojci: kleka, šipurak, divlje kruške ili oskoruše, borovnice, drenjine, glog i trnjine. Voće mora da bude ubrano iz nezagađenih područja, dobro oprano i očišćeno. Kada se sve pripremi, voće se potopi u vodu i stoji u njoj 40 dana. Ukoliko želite, možete dodati šećera ili meda kako biste ubrzali fermentaciju. Najbolje je da se stavi u čisto drveno ili, eventualno, plastično bure. Odnos voća i vode treba da bude 1 : 2,5. Možete sve malo pritisnuti kamenom i ostaviti da ogrezne na sobnoj temperature.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca