Beloblatska kobasica“, tradicionalni gastro festival posvećen kobasici, biće održan 1. i 2. februara u Belom Blatu.
Nedelja (2. februar) je drugi dan festivala, a centralni povod za okupljanje je veliko ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica, sa vrednim nagradama koje očekuju gastro ekipe koje pripreme najbolje kobasice. Pored toga, posetioci će imati prilike da vide i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, kao i rakije, vina, sireva, slatkiša, meda i starih zanata…
Prijave ekipa za takmičenje u pravljenju kobasica su putem onlajn forme ili na telefon 063/179-76-39. Kotizacija za takmičenje iznosi 5.000 dinara po ekipi, a prijave su u toku. Krajnji rok za prijave je 27. januar.
Organizator manifestacije obezbeđuje 5 kg svežeg svinjskog mesa, 10 m creva, poklon paket i uređeno takmičarsko mesto, dok je obaveza takmičara da ponesu ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice, začine i pribor za pripremu pečenih kobasica. Broj takmičarskih mesta je ograničen. Stručni gastro žiri će tokom takmičenja ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola takmičarske ekipe.U posebnoj kategoriji žiri će ocenjivati i dekoraciju posluženja kobasice. Kompletan program, kao i do sada, podeljen je na 2 dana kako bi se izbegle gužve u saobraćaju na prilaznim putevima ka Belom Blatu. Prvog dana, u subotu (1. februara), biće upriličeno takmičenje u svinjokolju kako se to radilo u starim seoskim domaćinstvima. Zadatak takmičarskih ekipa iz okolnih sela biće da za određeno vreme obave svinjokolj na starinski/tradicionalan način, počev od prljenja svinje slamom do završne obrade i pripreme specijaliteta od svinjskog mesa.
Gosti manifestacije imaće priliku da probaju sveže svinjokoljske specijalitete kao što su pečene kobasice, vrući čvarci, džigerica u maramici, tradicionalni svinjski paprikaš iz Belog Blata, švargla i krvavica, a sve to uz kiseli kupus, rakiju i vino, plus domaći kolači i druge poslastice za desert. Stručni žiri će nagraditi najbolje ekipe, a biće ocenjivani kvalitet obrade mesa i pripremljenih specijaliteta, kao i vizuelni izgled takmičarske ekipe.
Pored toga, posetioci će imati prilike da vide i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, kao i rakije, vina, sireva, slatkiša, meda i starih zanata…
Manifestacija oba dana počinje u 8 časova otvaranjem prodajnih izložbi, a program traje do 20 časova. Informacije i prijave za prodajne izložbe možete dobiti putem broja 069/199-48-16, MZ Belo Blato.
Pokrovitelj je Grad Zrenjanin, a u organizaciji učestvuju MZ Belo Blato, Turistička organizacija grada Zrenjanina i Turističko društvo Belo blato.