Mali procenat žena koje su vlasnice gazdinstva popravlja Željka Sladojević Podovac iz Novog Sela. Ova mlada žena napustila je posao u Kraljevu jer joj putovanje nije odgovaralo zbog male dece i obaveza. Tada je odlučila da krene sa uzgojem romanovske ovce.
Romanovska ovca je nastala u Rusiji sredinom 19. veka u dolini Volge u Jaroslavskoj oblasti. Naziv je dobila po okrugu Romanovo-Borisoglebsk, okolina današnjeg grada Tutajeva. Od samog starta je vršen odabir romanovskih ovaca na plodnost, pa je posledica tog odabira do danas u svetu da je romanovska ovca ubedljivo najplodnija ovca na svetu, zato je sa ponosom zovemo carska ovca. Od 143 korisnika subvencija za poljoprivredu opštine Vrnjačka Banja, čak 44 su žene. Željka Podovac iz Novog Sela jedna je od njih i to vrlo uspešno. Bavi se uzgojem romanovske ovce, najplodniju rasu ovaca na svetu.
Ovčarstvo izvor prihoda mlade Željke
Mali procenat žena koje su vlasnice gazdinstva popravlja Željka Sladojević Podovac iz Novog Sela. Ova mlada žena napustila je posao u Kraljevu jer joj putovanje nije odgovaralo zbog male dece i obaveza. Tada je odlučila da krene sa uzgojem romanovske ovce.
Romanovska ovca je nastala u Rusiji sredinom 19. veka u dolini Volge u Jaroslavskoj oblasti. Naziv je dobila po okrugu Romanovo-Borisoglebsk, okolina današnjeg grada Tutajeva. Od samog starta je vršen odabir romanovskih ovaca na plodnost, pa je posledica tog odabira do danas u svetu da je romanovska ovca ubedljivo najplodnija ovca na svetu, zato je sa ponosom zovemo carska ovca. Od 143 korisnika subvencija za poljoprivredu opštine Vrnjačka Banja, čak 44 su žene. Željka Podovac iz Novog Sela jedna je od njih i to vrlo uspešno. Bavi se uzgojem romanovske ovce, najplodniju rasu ovaca na svetu.
,,Došla sam u Srbiju 2008. godine zbog školovanja, iz Mirkovića, ljubav me 2016. godine dovela u Vrnjačku Banju. Zašto ovčarstvo, zašto baš romanovska, pa baš zbog njenog kvaliteta, velikog broja jagnjadi, njenih karakteristika. Istraživali smo prilično pre nego što je odluka pala da ih kupimo od jednog odličnog odgajivača Veskovića iz Drakčića kod Kraljeva. Otpornost i plodnost su osnovne karakteristike ove ovce. Romanovska ovca ima izraženu policikličnost, što znači da se uz određenu ishranu može postići jagnjenje prirodnim putem na svakih šest meseci. Naravno, sve ovo se postiže odličnom ishranom i kvalitetnom negom,
I zaista, objekat u kome se nalaze ovce je uređen standardno uz dobro provetravanje ali i sve druge mere da bi grla napredovala. Ovčarstvom je počela da se bavi slučajno i to pre 3 godine. Krenula je sa 37 grla, a danas u ovčarniku ima preko 100 umatičenih jedinki.
,,Slučajno sam počela da se bavim ovčarstvom. Radila sam u Kraljevu, posao kao posao nije bio težak, ali svakodnevno putovanje koje je i vremenski bilo duže uz malu decu bilo je nemoguće organizovati. Suprug je u šali rekao ,,hoćeš da čuvaš ovce“? Njegova šala je postala moja stvarnost, a što ne bi i tako sam počela polako da učim i da se prilagođavam novom pozivu. Nije mi teško zaista, one me ispunjavaju, a najvažnije uz posao neosetno sam sa svojom decom i maksimalno posvećena i njihovom odrastanju.,, nastavlja ova mlada žena.
Već kod prvog jagnjenja dva jagnjeta su očekivana, dok se javljaju i trojke. Svako sledeće jagnjenje po pravilu treba da donese još više jagnjadi od prvog jagnjenja. Ti brojevi se povećavaju iz svakog sledećeg jagnjenja, naravno to važi samo ako ih adekvatno hranite. U početku kaže nije bilo lako, ne zbog obima posla, već zbog jagnjenja ovaca, danas je i sama veterinar.
,,U početku je bilo povuci-potegni, čak sam bila u strahu i razmišljanju, šta mi je ovo trebalo. Sve je bilo lako dok nisu počele da se jagnje. Prvi put se susrećete sa tim i sada se stresem kada se setim tog trenutka, kako ću, šta ću, šta me snašlo? Ovce su izuzetne po karakteristikama, ali kada se jagnje većini mora da se pomogne. Prvih dvadesetak sam samo posmatrala jer je moj suprug bio glavni veterinar, a onda sam krenula i ja. Sada nema problema, prosto se navikneš.,, deli svoju anegdotu sa nama sagovornica.
Rentabilnost u proizvodnji ostvaruje kroz prodaju jagnjadi klaničnoj industriji, a deo zarade i prodajom kvalitetnog priplodnog materijala.
,,Kao što sam rekla, ova ovca je vrlo rentabilna, tražena je jer ima kvalitetno meso. Što se tiče plasiranja nema problema jer je podjednako tražena kako kod ugostitelja, tako i za prodaju priploda. Jedino imamo problem sa vunom koju na žalost niko ne kupuje.,, nastavlja Željka.
Željkini ambari su takođe puni – 1.500 bala sena, ali i salaš sa žitom. Proizvodi i sopstveni koncentrat za stoku. Sve to postiže uz pomoć ukućana na 3 hektara svoje, ali i 10-ak pod zakup.
,,Ovo što je uz okućnicu nije dovoljno tako da se dodatno zemlja obrađuje. Imamo svu mehanizaciju i kada treba svi smo angažovani, pomaže i moj brat i prijatelji. Uglavnom na selu je organizacija preko potrebna jer neke poslove ne možete da odložite ni jedan dan. Vidimo da su vremenske prilike takve da danas jedna nepogoda može da uništi kompletnu letinu, tako da se radi sad i odmah. Kvalitetna hrana znači kvalitetna grla”.
Dalji planovi su da krene sa proizvodnjom ovčijeg mleka, a njena poruka mladima na selu je više nego motivišana.
,,U jednoj godini se od svake ovce dobije od četiri do šest jagnjadi, što nijedna ovca ne može da postigne. To je taj ekonomski efekat. Naravno da u svakom poslu morate da radite, da dajete sebe. Ja sam u ovom poslu sam svoj gazda. Subvencije koje se dobijaju mogu i te kako pomoći u ishrani ovaca. Vama je zarada jagnje, mada je moj plan da se bavim proizvodnjom sira, kačkavlja. To sve nešto odlažem ali kažem, to mi je želja.,,
Velika podrška su svakako suprug Nenad i njena svekinja, tako da Željka vrlo lako organizuje svoj biznis na selu. Sinovi Dušan i Vukašin imaće dobru osnovu da nastave tradiciju ukoliko budu hteli, a mi smo kod ove mlade žene puno toga naučili. Nadamo se da ćemo u ovoj ili bar narednoj godini imati priliku da promovišemo i njene mlečne proizvode…Šta reći osim, Srećno!
,,Došla sam u Srbiju 2008. godine zbog školovanja, iz Mirkovića, ljubav me 2016. godine dovela u Vrnjačku Banju. Zašto ovčarstvo, zašto baš romanovska, pa baš zbog njenog kvaliteta, velikog broja jagnjadi, njenih karakteristika. Istraživali smo prilično pre nego što je odluka pala da ih kupimo od jednog odličnog odgajivača Veskovića iz Drakčića kod Kraljeva. Otpornost i plodnost su osnovne karakteristike ove ovce. Romanovska ovca ima izraženu policikličnost, što znači da se uz određenu ishranu može postići jagnjenje prirodnim putem na svakih šest meseci. Naravno, sve ovo se postiže odličnom ishranom i kvalitetnom negom.
I zaista, objekat u kome se nalaze ovce je uređen standardno uz dobro provetravanje ali i sve druge mere da bi grla napredovala. Ovčarstvom je počela da se bavi slučajno i to pre 3 godine. Krenula je sa 37 grla, a danas u ovčarniku ima preko 100 umatičenih jedinki.
,,Slučajno sam počela da se bavim ovčarstvom. Radila sam u Kraljevu, posao kao posao nije bio težak, ali svakodnevno putovanje koje je i vremenski bilo duže uz malu decu bilo je nemoguće organizovati. Suprug je u šali rekao ,,hoćeš da čuvaš ovce“? Njegova šala je postala moja stvarnost, a što ne bi i tako sam počela polako da učim i da se prilagođavam novom pozivu. Nije mi teško zaista, one me ispunjavaju, a najvažnije uz posao neosetno sam sa svojom decom i maksimalno posvećena i njihovom odrastanju.,, nastavlja ova mlada žena.
Već kod prvog jagnjenja dva jagnjeta su očekivana, dok se javljaju i trojke. Svako sledeće jagnjenje po pravilu treba da donese još više jagnjadi od prvog jagnjenja. Ti brojevi se povećavaju iz svakog sledećeg jagnjenja, naravno to važi samo ako ih adekvatno hranite. U početku kaže nije bilo lako, ne zbog obima posla, već zbog jagnjenja ovaca, danas je i sama veterinar.
,,U početku je bilo povuci-potegni, čak sam bila u strahu i razmišljanju, šta mi je ovo trebalo. Sve je bilo lako dok nisu počele da se jagnje. Prvi put se susrećete sa tim i sada se stresem kada se setim tog trenutka, kako ću, šta ću, šta me snašlo? Ovce su izuzetne po karakteristikama, ali kada se jagnje većini mora da se pomogne. Prvih dvadesetak sam samo posmatrala jer je moj suprug bio glavni veterinar, a onda sam krenula i ja. Sada nema problema, prosto se navikneš.,, deli svoju anegdotu sa nama sagovornica.
Rentabilnost u proizvodnji ostvaruje kroz prodaju jagnjadi klaničnoj industriji, a deo zarade i prodajom kvalitetnog priplodnog materijala.
,,Kao što sam rekla, ova ovca je vrlo rentabilna, tražena je jer ima kvalitetno meso. Što se tiče plasiranja nema problema jer je podjednako tražena kako kod ugostitelja, tako i za prodaju priploda. Jedino imamo problem sa vunom koju na žalost niko ne kupuje“ nastavlja Željka.
Ovo što je uz okućnicu nije dovoljno tako da se dodatno zemlja obrađuje. Imamo svu mehanizaciju i kada treba svi smo angažovani, pomaže i moj brat i prijatelji. Uglavnom na selu je organizacija preko potrebna jer neke poslove ne možete da odložite ni jedan dan. Vidimo da su vremenske prilike takve da danas jedna nepogoda može da uništi kompletnu letinu, tako da se radi sad i odmah. Kvalitetna hrana znači kvalitetna grla“.