U srcu Sremskih Karlovaca, gde vinogradarska tradicija ima duboke korene, nalazi se vinarija „Kiš“. Njen vlasnik, Predrag Crnković, predstavnik je sedme generacije u svojoj porodici koja se bavi proizvodnjom vina.
„Naša vinska priča datira još iz 1801. godine. Danas obrađujemo 15 hektara vinograda i godišnje proizvedemo oko 100.000 boca vina“, ponosno ističe Crnković.
Sorta grožđa i izazovi u vinogradarstvu
Vinarija „Kiš“ neguje bogat asortiman sorti grožđa. Od belih vina, najznačajniji su grašac beli, rajnski rizling – koji Crnković naziva „kraljem vina“ – i šardone, koji je jedan od najtraženijih na tržištu. Kod crvenih sorti, vinarija uzgaja prokupac (frankovku), od koje proizvode roze, kao i merlo i kaberne sovinjon.
„Posebno smo ponosni na najnoviji klon kaberne sovinjona, koji je otporan na brojne vinogradarske bolesti“, ističe Crnković.
Govoreći o izazovima u vinogradarstvu, naglašava da se klima značajno menja. „Svake godine berba počinje sve ranije. Prošle godine smo je završili u periodu kada smo je ranijih godina tek započinjali. Iako imamo iskustvo, moramo da nastavimo da učimo, pratimo nove trendove i primenjujemo najsavremenije metode.“
Nagrade i priznanja
Vina vinarije „Kiš“ osvajala su brojna priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.
„Još 2014. godine moj roze je proglašen za najbolji na Balkanu, na takmičenju u Grčkoj. Godine 2017. dobio sam nagradu za najbolji portugizer, našu autohtonu sortu. Pored toga, Bermet – čuveno začinsko desertno vino – doneo nam je pobedu na jednom od najvećih sajmova u Hrvatskoj“, kaže Crnković.
Do sada je vinarija osvojila preko 50 medalja. „Moj pokojni deda je devedesetih godina prestao da učestvuje na takmičenjima, jer je već bio prezasićen nagradama. Ali mi smo tu tradiciju oživeli i nastavili da radimo na kvalitetu. Očekujemo da i ove godine imamo vina koja će osvojiti zlatna odličja.“
Distribucija i planovi za budućnost
Vina vinarije „Kiš“ se već nalaze na tržištu širom Srbije. „Imamo tri distributera u Novom Sadu, četiri do pet u Beogradu, a prisutni smo i u Nišu. Trenutno radimo na proširenju izvoza i uskoro ćemo započeti saradnju sa partnerima iz Austrije“, otkriva Crnković.
Cilj vinarije je jasan – širenje tržišta uz očuvanje vrhunskog kvaliteta. „Zlatne medalje su najbolja potvrda onoga što radimo, a naš fokus ostaje na proizvodnji premijum vina.“Sa dubokim korenima, savremenim pristupom i posvećenošću kvalitetu, vinarija „Kijij“ nastavlja da gradi svoju vinsku tradiciju i osvaja ljubitelje dobrog vina, kako u Srbiji, tako i van njenih granica.