Izuzetno zdravo povrće

Mladi luk srebrnjak je prvo sveže povrće koje stiže iz bašte u rano proleće. Doduše, poslednjih godina se često gaji i u plastenicima, pa se može kupiti u prodavnicama tokom cele godine. U narodu je poznat pod ovim imenom zato što ima bele ovojne listove lukovice. Gaji se zbog brzog rasta i blažeg ukusa u odnosu na klasičan luk, pa se dosta jede u salatama u svežem stanju kako je i najzdraviji.

Kao i ostale sorte luka i srebrnjak vodi poreklo od divljeg luka (Allium fistulosum i Allium cepa), koji je kultivisan u drevna vremena u centralnoj Aziji, Kini i Mesopotamiji pre više hiljada godina. U Evropu su ga doneli trgovci, a veruje se da su ga Egipćani, Grci i Rimljani redovno koristili u ishrani. Po Evropi su ga proširili stari Rimljani, a u srednjem veku je gajen na manastirskim imanjima zbog svojih lekovitih svojstava. U našim klimatskim uslovima se može sejati dva puta godišnje – prolećna setva od marta do aprila i jesenja od septembra do oktobra. Najbolje uspeva u laganom, plodnom i dobro dreniranom zemljištu, a preporučuje se duboka obrada zemljišta pre setve. Najviše mu prija humusno i organski bogato zemljište, pa je savet iskusnih baštovana da se pre setve doda stajnak ili kompost. Zahteva redovno, ali umereno zalivanje (zemlja treba da bude vlažna, ali ne i natopljena) a potrebno mu je naviše dva meseca od setve do berbe. Poznat je po dugim, tankim zelenim listovima i beloj, blago izduženoj glavici. Koristi se u salatama, supama, prilozima i kao dodatak raznim jelima, jer daje svežinu i laganu aromu.

Mladi luk srebnjak, kao i druge vrste luka, ima brojna lekovita svojstva i bogat je korisnim hranljivim sastojcima. Bogat je vitaminom C  koji jača imunutet, štiti od prehlada i gripa, poboljšava apsorpciju gvožđa. Ima vitamin A koji je zaslužan za poboljšanje i očuvanje vida, kao i zdravlje kože i sluzokože. Takođe, sadrži vitamine B kompleksa koji su neophodni za bolje funkcionisanje nervnog sistema i pravilan metabolizam. Mladi luk srebrnjak u sebi sadrži kalijum koji reguliše krvni pritisak i rad srca, kalcijum i magnezijum koji jačaja kosti i zube. Bogat je antioksidansima (kvercetin, alicin) koji smanjuju upale, štite od slobodnih radikala i pomaže u prevenciji hroničnih bolesti. Kao i druge vrste luka u izobilju ima alicin jedinjenje koje ima antimikrobna svojstva i pomaže u borbi protiv bakterija i virusa. Mladi luk srebnjak podstiče rad creva i smanjuje nadutost, umanjuje nivo lošeg holesterola (LDL) i podstiče cirkulaciju. Koristan je za dijabetičare zato što utiče na regulisanje nivoa šećera u krvi, a odlično je sredstvo za detoksikaciju organizma, jer čisti telo od toksina i podstiče rad jetre.

U narodnoj medicini već vekovima se koristi za lečenje i prevenciju raznih bolesti, uglavnom zbog svojih antimikrobnih, antioksidativnih i protivupalnih svojstava.

Prehlada i grip – zbog obilja vitamina C, alicina i drugih antioksidanasa odličan je za jačanje imuniteta, kao prevencija prehlade i gripa. Jede se svež ili u čorbama, a često se meša sa medom za bolje dejstvo.

Kašalj i problemi sa disajnim putevima – pomaže lakšem izbacivanju sluzi iz pluća. Iseckani mladi luk se meša sa medom i ostavlja da pusti sok, koji se potom pije.

Visok krvni pritisak i srčana oboljenja – kalijum i alicin pomažu u širenju krvnih sudova i snižavanju krvnog pritiska. Jede se svež, naročito uz obroke bogate masnoćama, jer pomaže u regulisanju holesterola.

Problemi sa varenjem i nadutost -poboljšava varenje, podstiče rad creva i sprečava gasove. Najbolje je da se jede u svežem stanju u salatama.

Problemi sa bubrezima – delikatno podstiče rad bubrega i čisti organizam od toksina, a jede se svež ili kao dodatak supama i čorbama.

Rane i ubodi insekata – mladi luk može da se koristi kod rana ili uboda insekta. Svež se izgnječi i kao oblog stavlja na ranu ili ubod.

Iako je mladi luk srebnjak veoma zdrav, postoje određene grupe ljudi koje bi trebalo da ga konzumiraju umereno ili da ga izbegavaju. Pre svega to se odnosi na one sa osetljivim digestivnim sistemom (gastritis, čir, refluks) zato što može nadražiti sluzokožu želuca i pogoršati simptome. Konzumiranje u svežem stanju treba da izbegavaju u oni koji pate od sindroma iritabilnog creva zato što sadrži sastojke koji mogu izazvati nadutost, gasove i grčeve. Osobe sa niskim krvnim pritiskom trebalo bi da ga jedu u umerenim kločinama, jer im može dodatno sniziti krvni pritisak. Preporuka je da mladi luk izbegavaju i pacijenti koji  uzimaju lekove za razređivanje krvi, jer sadrži prirodna jedinjenja koja mogu pojačati efekat lekova i povećati rizik od krvarenja. Mladi luk u većim količinama treba da izbegavaju oni skloni alergijama na lukovice kao i doilje, jer u nekim slučajevima može izazvati nadimanje kod beba preko majčinog mleka.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor