Od čega zavisi proizvodnja mesa i mleka

Razmnožavanje goveda predstavlja osnovu proizvodnje mleka i mesa. Bez telenja proizvodnja mleka opada i konačno prestaje. Goveda u 97 do 99 % tele samo jedno tele. Pubertet se kod goveda javlja nakon polnog sazrevanja, a manifestuje se pojavom polnog ciklusa. Pubertet se u proseku javlja oko 9. meseca života, ali na pojavu puberteta utiče rasa (ranozrele rase ulaze u pubertet sa 8 meseci, kasnozrele i nakon 10-tog meseca), ishrana, telesna masa i sezona telenja. U zavisnosti od rase holštajn-frizijske rase prvi put se osemenjavaju u dobu od 15 meseci, a simentalci u dobu od 16 do 17 meseci i masom 380-390 kilograma ili 60% mase odrasle dobi.

Pojava polne zrelosti manifestuje se polnim ciklusom, koji prosečno kod krava traje 21 dan (17-24 dana). Prva ovulacija nakon telenja često nije vidljiva, a prvo gonjenje posle telenja može se uočiti nakon 10 dana. Ako krava nakon telenja nije u estrusu verovatno se radi o tome da je krava bolesna ili se pojavilo „tiho gonjenje“. Polni ciklus sastoji se od pet faza: proestrum, estrus, metestrus, diestrus i anestrus, od kojih je za reprodukciju goveda najvažniji estrus (teranje, gonjenje). U fazi estrusa ženka je spremna za mužjaka i u toj fazi dolazi do ovulacije. Ispoljava se spoljnim znakovima kao što su: nemir, slabiji apetit, problemi pri muži, vulva je crvena i otečena, povećava se kretanje životinja, krave zaskaču druge krave. Ova faza ciklusa traje 24-36 sati, a osemenjivanje je najuspješnije 12-18 sati nakon pojave prvih znakova estrusa.

Proizvodnja goveđeg mleka i mesa ponajviše zavisi od plodnosti krava. Stoga, u govedarskom menadžmentu imamo određene parametre plodnosti koje pratimo. To su:

Međutelidbeno razdoblje: razdoblje između dva telenja; razdoblje veće od 365 dana je znak slabije plodnosti

Servis period: razdoblje od telenja do ponovne oplodnje; optimalno bi trebalo da traje od 60 – 90 dana

Indeks osemenjavanja: označava broj osemenjavanja po steonoj kravi

Indeks telenja: odnos između ukupnog broja telenja krava i junica i prosečnog broja krava u stadu; zadovoljavajući indeks bi trebao biti između 100 i 110

Plodnost krava i sam polni ciklus, posebno kod visoko mlečnih goveda, predstavljaju vrlo osetljivu fazu proizvodnje. Stoga, u današnjem uzgoju postoje brojni faktori koji na nega utiču. Glavni faktor jeste ishrana, a prvenstveno snabdevanje energetskom komponentom obroka. Na plodnost krava povoljno utiče hrana sa više vlakana, jer smanjuje zdravstvene probleme krava i smanjuje međutelidbeni period. Osim toga, treba paziti da hrana nije plesniva, da dugotrajno nije izložena temperaturama višim od 32 °C i vlazi većoj od 75 %. Takođe, u ishrani treba paziti na snabdevanje kalijumom i natrijumom, vitaminom D, kao i elementima poput bakra, joda i mangana. Jak uticaj na plodnost krava ima muža, postupak osemenjavanja, visoka proizvodnja mleka, način držanja, prenatalni gubici (abortusi).

Idealno bi bilo, da se krava teli jedanput godišnje, pa bi tako svaka laktacija počinjala početkom godine, a proizvodni ciklus bi trajao tačno godinu dana. Proizvodni ciklus predstavlja razdoblje između dva telenja a sastoji se od laktacije (305 dana) i zasušenja (60 dana). Osim toga, tačno godinu dana bi trebao da traje i reproduktivni ciklus, koji se sastoji od servis perioda (80 dana) i graviditeta (285 dana). Produženje proizvodnog ili reproduktivnog ciklusa iznad godinu dana je štetno za samu proizvodnju jer dovodi do produženja laktacije, opadanja prosečne dnevne proizvodnje mleka, smanjenje životne proizvodnje mleka krave kao i manji broj teladi po kravi. Ako bi hteli da imamo optimalno trajanje ova dva ciklusa, posebnu pažnju treba posvetiti trajanju servis perioda, koji bi trebao da traje 80 dana. Na produženje servis perioda utiče pojava „tihog“ gonjenja, infekcije reproduktivnog trakta, kasno otkrivanje i saniranje metaboličkih bolesti u puerperijumu (ketoza),  slabiji kvalitet semena bikova, loša kondicija krava nakon telenja kao posledica neodgovarajuće ishrane u kasnoj laktaciji ili zasušenju. Osim ishrane kao ključnog faktora u proizvodnji mleka, naročito važno je postupanje sa kravom u periodu zasušenja, a to je period pred telenje kada dolazi do prestanka muže. Ovaj period bi trebalo da traje 60 dana i to je period najintenzivnijeg razvoja ploda. Važnost zasušenja proizlazi iz činjenica da se dobrom organizacijom zasušenja omogućava normalan razvoj ploda, rađanja vitalne teladi, obnova vimena, popunjavanje rezervi minerala i vitamina, dobra mlečnost u sledećoj laktaciji i formiranje kolostruma. Zasušenje se prekida telenjem ili partusom kada počinje i faza laktacije koja bi trebala da traje 305 dana. Laktacija se sastoji od početne, srednje i završne faze, a svaka faza se razlikuje po ishrani koje krave dobijaju i količini mleka koje dnevno proizvode. Najbitniji period u proizvodnji mleka je pripremna faza, to jeste, zasušenje i rana laktacija kada se kravama treba posvetiti najviše pažnje.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor