U italijanskom gradu Riminiju održava se Sajam voćarstva i povrtarstva, na kome delegaciju Srbije čine predstavnici udruženja „Poljoprivrednici nove generacije“ iz Novog Sada. Ovaj najveći sajam te vrste u Italiji okupio je više od 1.400 izlagača iz 40 zemalja sveta.
Proizvođači voća i povrća u svetu dobro su razradili sistem prerade. Pokazao je to i ovogodišnji Sajam „Makfrut“ u Riminiju, gde su centralno mesto imale pakerice i druge mašine koje osnovnom proizvodu daju dodatu vrednost. To je nešto što su i posetioca Sajma iz Srbije primetili kao osnovnu razliku između naše i svetske proizvodnje.
Kod svežeg voća i povrća prvo se gleda kvalitet, a potom i da su svi plodovi jednake veličine i težine. To smanjuje troškove, a sa druge strane se tržištu nude manja pakovanja za višu cenu.
-Ovaj sajam je veoma inspirativan, posebno kada obeležavamo Međunarodnu godinu zadrugarstva, jer se vide dometi zadružnog organzovanja, posebno u oblasti voćarstva i povrtarstva. One su u Italiji, u odnosu na druge oblike poljoprivredne proizvodnje, najuspešnije u zadrugarstvu, kaže mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine.
U halama Expo Centra prisutne su zadruge i složene zadruge koje objedinjuju proizvođače jabuka i drugog voća, zatim povrća poput krompira. Po rečima Nestorov – Bizonj ovde zadruge posluju na najbolji mogući način koji štiti interese primarnih poljoprivrednih proizvođača.
Zahvaljujući saradnji koju je Zadružni savez Vojvodine ostvario sa ICE ITA i italijanskim zadrugama, na predstojećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu biće održane dve konferencije. Jednu organizuje ZSV, 19. maja u 13 časova u Master centru Novosadskog sajam, i ona će okupiti predstavnike zadružnog sektora iz regiona – Hrvatske, Republike Srpske, Severne Makedonije, Rumunije i Italije.
Nandor Vereš, iz Zemljoradničke zadruge „Agrosoj“ Neuzina, dodaje: „Generalno, svet ide u tom pravcu malih pakovanja, u tom pravcu gotove hrane, odmah za upotrebu. Nije više rinfuz ono što je toliko aktuelno, već ono što je odmah upotrebljivo u domaćinstvu.“
Goran Eror, iz Udruženja „Poljoprivrednici nove generacije“, objašnjava: „Majstori su za dizajn i majstori su da definitivno upakuju svaki proizvod. Čak i ako vam ne treba, vi biste poželeli da ga kupite. Ono što je svakako ključna stvar jeste da definitnivno u narednom periodu svi naši poljoprivrednici koji prerađuju svoje proizvode, moraju posećivati ovakve i slične sajmove iz prostog razloga što ovde mogu dobiti sjajne, maestralne ideje kada je marketing u pitanju.“
Sem klasične pripreme rasada i sadnica, ovaj sajam je prikazao i novine u biotehnologiji Sada se biljke proizvode u epruveti i taj postupak se naziva „in vitro proizvodnja“.
Jurianis Aparicio, iz Paname, navodi: „U našoj laboratoriji radimo i kloniranje, to znači da će proizvođač dobiti biljke iste veličine i kvaliteta. To je značajno i za proizvodnju i za pakovanje. Na primer u ovoj kutiji se nalazi 77 ananasa proizvedenih in vitro.“
Održano je više desetina stručnih skupova, a centralni simpozijumi bili su posvećeni proizvodnji krompira, biotehnologiji i proizvodnji i gajenju mediteranskih aromatičnih biljaka.