Vitkovo, Župa – U živopisnom selu Vitkovo, nadomak Aleksandrovca, smeštena je porodična vinarija „Čosić“, koja već godinama neguje tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnje kvalitetnih vina. Dragan Čosić, vlasnik vinarije, predstavlja treću generaciju vinogradara i vinoproizvodača u svojoj porodici.
„Vitkovo je poznato po vinarijama – samo u našem selu ih ima pet do šest. U celoj Župi taj broj raste na preko deset, a sa sve više novih registrovanih vinarija, taj broj i dalje raste“, kaže Čosić.
Vinarija „Čosić“ obrađuje šest hektara pod zasadima vinove loze. Od belih sorti gaje rizling, tamjaniku, moravu i jagodu, dok od roze vina proizvode jedinstvenu sortu u Srbiji – muskat ružu. Crvena vina zasnivaju se na sortama merlo i kaberne sovinjon.
„Na imanju radi cela porodica, nas je sedmoro, a po potrebi angažujemo i sezonske radnike“, ističe Čosić.
Vinarija Ćosić poseduje kompletnu mehanizaciju za obradu i negovanje vinograda, primenjuje sve propisane agrotehničke mere, pod nadzorom stručnjaka. Proizvodlja, čuvanje i negovanje vina odvija se u apsolutno savremenim podrumskim uslovima, koji predstavljaju spoj tradicionalnih metoda i savremene tehnologije.
Kvalitet vina iz Vinarije Ćosić bezbroj puta je do sada proveravan na raznim sajmskim i degustacionim manifestacijama u zemlji i inostranstvu, gde su nagrađivani najvišim priznanjima. Vina se nalazi u stalnoj ponudi mnogih ugostiteljskih objekata širom Srbije.
Ovaj mladi vinogradar nije samo praktičar, već i stručnjak – diplomirani je inženjer voćarstva i vinogradarstva, sa završenim fakultetom u Zemunu. Njegov brat se bavi tehnologijom proizvodnje vina, a obojca su aktivni u porodičnom poslu. Ipak, Dragan je zaposlen i u čuvenoj fabrici „Rubin“, gde radi u sektoru vinogradarstva.
Godišnja proizvodnja vinarije iznosi oko 30.000 litara vina. Najveći deo prodaje se u samom vinskom podrumu u Vitkovu, kao i u Beogradu. Iako trenutno ne izvoze u inostranstvo, njihova vina mogu se naći u vinotekama i ugostiteljskim objektima širom Srbije.
„Najviše vina ipak prodamo ovde, u našoj vinariji“, zaključuje Čosić.