Postupci konzervisanja lakokvarljivih namernica

Za duži transport do potrošača lakokvarljivih namernica potrebni su odgovarajući uslovi u pogledu transporta i skladištenja.

Primenom odgovarajućih uslova treba da dođe samo do minimalnih nepoželjnih promena,namernice moraju biti prihvatljive za potrošlju u svežem stanju. U pogledu moguće dužine skladištenja razlikuju se proizvodi koji sporo žive gde se ubraja krompir brzo žive gde se ubraja jagoda.

Ove promene zavise od vrste i sorte,stepena zrelosti,načina branja,uslova transporta i skladištenja.

Nedovoljno zrelo voće se smežura i lakše podleže bolestima,dok prezreli biljni delovi mogu da se čuvaju samo kraće vreme.

Samo neoštečeni plodovi i biljni delovi mogu normalno da se čuvaju,dok oštećeni plodovi brže dišu i lako podležu mikrobiološkoj aktivnosti.

Dužina tranporta do skladištenja kao i visina temperature u direktnoj su vezi sa vremenom uspešnog čuvanja.

Na primer kod jabuke posle berbe one se čuvaju nedenju dana na 21°C,a posle se skladište na 0°C,vreme uspešnog skladištenja se smanjuje za 9 nedenja.

Jabuke koje su držane 7 dana na 12 °C pre unošenja u hladnjaču na 0°C,čuvaju se 4 nedelje kraće u poređenju sa jabukama koje su skladištene u hladnjači neposredno posle berbe.

U pogledu uslova skladištenja misli se na visinu temperature pri kojoj se biljni delovi čuvaju.

Ako se uzme u obzir da se brzina biohemijskih reakcija povećava za tri ili više puta sa povećanjem temperature za 10°C,jasno je da se visinom temperature može uticati na brzinu ovih reakcija,odnosno na kvalitet i dužinu upotrebne vrednosti namernice.

Može se zaključiti da u konrolisanim uslovima čuvanja se može uticati kako na kvalitet tako i na dužinu vrednosti lakokvarljivih namernica.

Navodnjavanje i preterano đubrenje negativno utiču na čuvanje namernica.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor