Zašto je važno zakidati zaperke kod paradajza?

Zaperci su mali bočni izdanci koji niču između glavne stabljike i liski. Iako na prvi pogled deluju bezopasno, zaperci zapravo troše dragocenu energiju biljke koju bi ona mogla da usmeri na razvoj plodova. Upravo zbog toga je njihovo redovno uklanjanje važno, naročito kod visokih (indeterminantnih) sorti paradajza.

Zakidanjem zaperaka paradajz se “oblikuje”, sprečava se prekomerno grananje i gušenje biljke, a plodovi dobijaju više svetlosti i prostora za razvoj. To znači i manje problema sa vlagom, boljom prozračnošću i smanjenim rizikom od bolesti, poput plamenjače i sive truleži.

Kada i kako se zaperci uklanjaju?

Najbolje je početi čim se zaperci pojave i porastu do 5–10 cm. Tada su dovoljno veliki da ih lako uklonjaju prstima, a rana brzo zarasta. Idealno vreme za ovu radnju je suvo jutro, da se biljka ne zadrži dugo vlažna, jer vlažni uslovi pogoduju razvoju bolesti.

Zaperci rastu brzo, pa biljke treba proveravati svaka 3 do 5 dana, naročito u toplom i vlažnom periodu. Prilikom uklanjanja treba ih iščupati što bliže stablu, bez ostavljanja “panjića”, jer iz njih često ponovo izbijaju novi izdanci.

Da li je zakidanje obavezno kod svake biljke?

Kod niskih (determinantnih) sorti paradajza zaperci često daju plod, pa ih nije potrebno zakidati ili se to radi samo delimično. Ali kod visokih sorti, koje rastu tokom cele sezone i obično se vode uz kolac ili kanap, zakidanje je ključno za pravilnu negu.

Takođe, u plastenicima i staklenicima, gde je sklop biljaka gušći, redovno zakidanje pomaže boljoj cirkulaciji vazduha i smanjuje rizik od bolesti.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor